Így hódítanak az intelligens gépek

Így hódítanak az intelligens gépek

Így hódítanak az intelligens gépek

gyártás

2 perc

A Gartner elemzése szerint 2021-re fognak széles körben elterjedni az intelligens gépek. Addigra ugyanis várhatóan a nagyvállalatok 30%-a alkalmazza ezeket a berendezéseket. Az expanzió azonban nem egy hullámban zajlik majd, és nem is lesz annyira gördülékeny, mint ahogy azt az optimistább prognózisok jósolják.

Az okosrendszerek nem csak egymással kommunikáló eszközöket jelentenek. Idetartoznak az olyan technológiák is, mint a kognitív számítógépes rendszerek, a mesterséges intelligencia, az intelligens automatizáció, és a gépi tanulási folyamatok is mind ez alá a közös gyűjtőfogalom alá sorolhatók.

Susan Tan kutatási vezetőhelyettes szerint a technológia bevezetése egyaránt lehet átalakító és bomlasztó hatású. „Az okosgépek alapjaiban fogják megváltoztatni a termelés módját és az értékteremtést. Alkalmazhatóságuk a dinamikus árazási modellektől kezdve a hamisítványok kiszűrésén át a prediktív bűnüldözésen keresztül egészen a robotikáig terjed – minden egyes iparágban. A szolgáltatók számára a világhálóra csatlakozó eszközök olyan új lehetőséget jelentenek, amellyel könnyebbé válik a tehetségek felkutatása és alkalmazása, illetve az IT és az üzleti folyamatok területén az üzleti haszon is számottevően növelhető” – véli a szakértő.

Új üzleti modellek: mindent átalakíthat az IoT és a felhő

A tanácsadói és rendszerintegrációs szolgáltatások (C&SI) lehetőségei szintén széles körűek. A technológia segítséget nyújthat például a szervezetek stratégiatervezésében, az okosgépek tanításában, integrálásában, a teljesítménynövelésben és a folyamatos fejlesztésekben. A C&SI szektorban éppen ezek az innovációk jelenthetik a húzóerőt abban, hogy a jelenlegi 451 millió dolláros ágazatból 29 milliárdossá nője ki magát 2021-re.

Az okostechnológiai megoldások továbbgyűrűző hatásuk révén eltérő sebességgel hódítják meg a különböző szegmenseket. A Gartner piackutató intézet szerint a legtöbb ágazatban 2020 és 2025 között teljesen általánossá válnak majd ezek a fejlesztések.

Susan Tan hozzátette: a cégek által eszközölt új típusú programok bonyolultságát, jelenlegi nehézkes integrálását várhatóan kiegyensúlyozza majd az alkalmazás egyre csökkenő költsége, és az altechnológiák adaptációja is egyre inkább felgyorsulhat. 

Forrás: IoT Now