Így hozhat ki még többet az Ipari Dolgok Internetéből

Így hozhat ki még többet az Ipari Dolgok Internetéből

Így hozhat ki még többet az Ipari Dolgok Internetéből

gyártás

2 perc

Számtalan lehetőséget kínál az ipari folyamatok ellenőrzésének internetre kapcsolása, de a sikeres fejlesztéshez nem árt a körültekintés az előkészítő szakaszban.

Sok szó esik napjainkban az ipari IoT-hálózatokban rejlő lehetőségekről, mint például a költségcsökkentés, üzletfejlesztés, az új vezetési módszerekben rejlő lehetőségek jobb kiaknázása, az árszint leszorítása vagy az új bevételi források megteremtése. A lehetőségek széles palettája mellett azonban veszélyek is leselkednek azokra az IoT-rendszerek bevezetését latolgató cégekre, amelyek nem ismerkednek meg elég részletesen a technológiával.

Robotokkal az ipari fenntarthatóságért

A vállalatok felismerése az IoT hasznosságával kapcsolatosan akár félrevezető is lehet. Az ipari szegmensekben ugyanis a hálózatra kapcsolás általában nem a leglényegesebb tényező. Ráadásul azok az eszközök, amelyek az adatokat gyűjtik, sok esetben igen költségesek és bonyolultak is.

Általánosan az Internet of Things legfontosabb részének a kapcsolat tekinthető, azonban a legtöbb ipari rendszer esetében ez csak az alap, önmagában a fejlesztések bevezetése egy ipari vállalat működésébe nem oldja meg a komplex üzleti problémákat. Az igazán pozitív hatás eléréséhez sokkal többre van szükség annál, minthogy a szakemberek egyszerűen összekapcsolnak bizonyos egymással kommunikáló készülékeket.

Az adatfeldolgozás a kulcstényező

Az új eredmények eléréséhez az adatok megfelelő kivonatolására, majd feldolgozására is szükség van, melyhez az automatizáció is nagyban hozzájárul. Mit tehetnek hát az ipari vállalkozások annak érdekében, hogy meggyőződhessenek a bevezetendő IoT-rendszerek hatékony működéséről? A választ a két kulcsterületre irányuló kiemelt figyelem adhatja meg: az első az elemzés, a második pedig az összehangolt eszközrendszer.

Az emberi tudás fontossága továbbra is megkerülhetetlen

Bár az adatokból kinyert analitika jelenti az első lépést, még ez sem számít egyébnek, mint röpke bepillantásnak a működési, gyártási folyamatok összességébe. A folyamatok újradefiniálásához, a terméktervezés fejlesztéséhez és más hasznos feladatokhoz mindenképpen szükség van a minőségi emberi erőforrás és tapasztalat bevonására, olyan szakemberekre, akik képesek az adatokba való betekintés után hatékonyan kiaknázni azokat.

A megfelelő beállítás is kiemelt szerepet kap. Ugyanis az összekapcsolt eszközök finomhangolása az, ami végső soron lehetővé teszi, hogy a rendszer automatikusan elvégezze a szükséges feladatokat, amikor csak rábukkan egy adott adattípusra, mintázatra. A programozás lényege általában az, hogy a rendszer végrehajtsa az előre megadott lépéseket. Ez akár egy egyszerű e-mail elküldésében is kimerülhet, de magába foglalhat bonyolultabb, időzített tevékenységeket is. Az automatizált lépések segítenek mind a megbízhatóság, a pontosság, mind pedig a mérhetőség növelésében. 

A végszó tehát az, hogy miközben az IoT valóban képes a kiadások akár milliárdos mértékű visszaszorítására, ez az előny mégsem olyan magától értetődő, mint ahogyan az a legtöbb újságcikkből kitűnne. Mindez csak az első lépése az igazán izgalmas és értékes munkának: az elemzésnek és a finomhangolásnak.

Forrás: IoT Now