Így lehet kevesebb az üzemi baleset a viselhető eszközökkel

Kapcsolódó cikkek

Így lehet kevesebb az üzemi baleset a viselhető eszközökkel

Így lehet kevesebb az üzemi baleset a viselhető eszközökkel

gyártás

3 perc

A Kinetic esettanulmánya szerint a PepsiCo italdivíziójában is bevezetné a viselhető technológia használatát, miután a Frito-Lay chips- és snackgyártó leányvállalatuk üzemi dolgozói esetében az első két negyedévében 67%-kal csökkent a kieső munkaidő az előző év azonos időszakához képest.

A Kinetic Reflex viselhető kiegészítőt eddig 34 Frito-Lay gyártó- és elosztóközpontban használták. Az eredmények szerint ennek köszönhetően dolgozók ezreinél csökkent a helytelen emelési technika és testtartás.

Az övre szerelt eszközt először 2020 nyarán vették igénybe. A készülék figyelmezteti az alkalmazottakat, ha nem megfelelően hajolnak, fordulnak vagy nyúlnak valamiért.

Most pedig a PepsiCo italrészlege tervez hasonló lépést egy négyéves program keretében.

Cormac Gilligan, a PepsiCo illetékes alelnöke úgy nyilatkozott, a viselhető kiegészítők a védelem biztosításán túl a dolgozói elkötelezettséget is növelhetik. 

Az erősödő fogyasztói kereslet kielégítése érdekében a Frito-Lay-nek 5.000 állást kell betöltetnie az egyesült államokbeli gyártóüzemekben. Így most még a szokásosnál is jobban előtérbe került a frontvonalban dolgozók egészségének témaköre.

A koronavírus-világjárvány megjelenésekor egyre nagyobb lett az általános érdeklődés például a megfelelő távolság betartására figyelmeztető viselhető kiegészítőkkel kapcsolatban.

A Reflex képes felismerni a helytelen mozgatási és emelési technikákat, és rezgéssel figyelmezteti a felhasználót minderre. Az így nyert adatokból pedig a Frito-Lay kaliforniai Kern Plant részlegének vezetése számára egyértelműen kiderült, melyek a különösen kockázatos területek.

Azt is mérték ilyen módon, hogy a sütőrészleg feldolgozó csapatának tagjai naponta átlagosan 33 alkalommal „forogtak” oda-vissza.

A Kinetic szerint a hely szűkössége tovább nehezítette a helyzetet. A súlyminta vételezésekor pedig a dolgozóknak folyamatosan a szállítószalag közepe felé kellett nyújtózniuk.

A mért adatokat látva a cégvezetés újragondolta a gépek elhelyezését és a munkaterületek felosztását. Az alternatív emelési és más szükséges technikákkal kapcsolatos képzéseiket pedig – testreszabott módon – a sütőipari dolgozóikra is kiterjesztették.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy az alkalmazottak inkább a viselhető eszközöket részesítik előnyben ahelyett, hogy a felügyelő munkatársak utasításaira hagyatkoznának. A készülék viselése ugyanis felhatalmazza őket arra, hogy beszéljenek a vezetőséggel arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az adott létesítmény működését.