Így nyerhetnek a cégek a 3D-s jelenlét-érzékeléssel Az Intechsys fejlesztése forgalom- és emberszámlálásra is képes. A 3D-s képérzékelő technológiákat egyre többrétűen lehet felhasználni, így hamarosan az irodákban vagy akár az otthonokban is felbukkanhat. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2851/articles/20170529153837/jelenlet-erzekeles.jpg

Így nyerhetnek a cégek a 3D-s jelenlét-érzékeléssel

2017. május 29. 15:55
25'
Az Intechsys fejlesztése forgalom- és emberszámlálásra is képes. A 3D-s képérzékelő technológiákat egyre többrétűen lehet felhasználni, így hamarosan az okosirodákban vagy akár az okosotthonokban is felbukkanhat.

A cég fejlesztéseiről már korábban is beszámoltunk, akkor elsősorban a forgalomszámlálásról és a tömegközlekedést segítő szenzoros utasszámlálásról volt szó. Gajdár Tibor, az Intechsys Kft. ügyvezetője ismét a Trend FM műsorának vendége volt, most az általuk fejlesztett technológiák további felhasználási területeiről és az elmúlt másfél-két év innovációiról beszélt.

Sokrétű felhasználás a parkolástól az épületüzemeltetésig

Az Intechsys által gyártott eszközökben a szenzorok működési elvéből adódóan kétmagos vagy egymagos számítógépeket használnak. Például az ún. Time of Flight elven működő 3D-s szenzornál a beágyazott digitális jelfeldolgozó egység egyik magja a 3D-s érzékelésért, míg a másik mag a képfeldolgozásért felel. A 3D-s érzékelő infra LED-es technológiával elsősorban a mélységi információkat, így a fény visszaverődési idejét detektálja. A legújabb fejlesztés pedig ún. statikus 3D-s képi információkkal dolgozik, és ennél elegendő az egymagos beágyazott számítógép használata.

A nagyjából gyufásdoboz méretű szenzorok legfontosabb felhasználási területe továbbra is a közlekedés, azonban sorra jelennek meg olyan fejlesztések, amelyek megfelelő működéséhez szintén szükséges a pontos jelenlét-detektálás is. Ilyen a többi között a parkolási foglaltság mérése, ekkor az érzékelők segítségével például valós időben összesíthető a szabad helyek száma.

Gajdár Tibor arra is kitért, hogy a jelenlét-érzékelő egység más szenzortechnológiával is kiegészíthető, de már alap kivitel esetén is a fejlesztés akár az épületek energiatakarékos, hatékony működésében is fontos szerepet játszhat. Például az emberszámláló szenzorokkal – anonim módon – pontosan nyomon követhető, hogy hány fő tartózkodik egy adott irodában vagy bevásárlóközpontban, és ennek megfelelően alacsonyabb fokozatra állítható a fűtés, vagy éppen a hőségben feljebb vehető a légkondicionálás.

Az előbbieken túl nem elhanyagolható szempont a biztonságtechnika sem. Az épületben tartózkodók száma sok esetben kulcsfontosságú információ lehet: kiürítés esetén például pontosan meg lehet mondani, hogy hány ember maradt még az irodaházban, de a szórakozóhelyeken is jobban szabályozhatóvá válik, hogy hány főt engednek be egy koncertre.

Csökkenő méret, csökkenő ár

„A felhasználási kör kibővítése elsősorban annak köszönhető, hogy a cég alternatív megoldásként egy kisebb méretű és kedvezőbb árfekvésű készüléket is kifejlesztett az elmúlt két évben. Ebben több tényező is segített, így például a mobileszközök, okostelefonok elterjedésének köszönhetően egyre kisebbek lettek és elérhetőbbé váltak a kisméretű készülékekbe való processzorok, illetve CMOS kamerák. Szintén az elmúlt időszak innovációinak része, hogy a korábban 3D-nyomtatóval készített szenzorházat most már egy speciális, mini CNC-géppel állítjuk elő, ami a költséghatékonyságon túl a készülék dizájnjában is előrelépést jelent” – összegezte az ügyvezető.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A figyelmébe ajánljuk:

Utasszámlálás felsőfokon

A telematikai M2M-technológia a tömegközlekedés optimalizált működésében is segíthet, de az utas- és emberszámlálásban használt eszközök az okosotthonokat és intelligens épületeket is kiegészíthetik.

Parkopedia: így nyerhet a dinamikus térképpel

Első ránézésre egyszerű térképfunkciónak tűnik a parkolóhelyek és az azokhoz kapcsolódó paraméterek összegyűjtése, azonban az adatok dinamikussá tételével akár az önvezető autók működését is segítheti a fejlesztés.
Olvasson még a témában: