Így szabja át a világot körülöttünk az IoT

Kapcsolódó cikkek

Így szabja át a világot körülöttünk az IoT

Így szabja át a világot körülöttünk az IoT

gyártás

3 perc

Mindenki, aki hallott már az Internet of Things előnyeiről, találkozhatott az okosvárosokról, csatlakoztatott órákról, digitális kütyükről szóló hírekkel. Ahogyan a technológia utat tör magának, egyre több területen jelennek meg a mindannyiunk életét befolyásoló újdonságok.

Ritkán esik szó a Dolgok Internetének közvetett pozitív hatásairól, pedig nemcsak a sokat hangoztatott felszín létezik: számtalan olyan speciális területet is érint az átalakulás, amelyeknek sokan csak az előnyeit tapasztalják meg, és nem is tudatosul bennük, hogy valójában ezek is a negyedik ipari forradalom vívmányainak köszönhetők. 

A legutóbbi Genius of Things találkozón, Münchenben mutatta be az IBM legújabb fejlesztéseit, amelyek nemcsak a hétköznapi életet, de a dolgozók munkakörülményeit vagy éppen a felhasználók játékélményeit is megváltoztathatják majd. A rendezvényen arról is szó esett, hogy az új gazdasági rendszerek egyebek közt lehetővé teszik a biztonságosabb mérnöki munkát is.

Digitális ikrek

A tervezés és fejlesztés hagyományos folyamata során a mérnököknek rengeteg időre és erőforrásra van szükségük. A Digital Twins néven bemutatott új rendszer viszont segít fokozni a munkafolyamat hatékonyságát azáltal, hogy egy felhőalkalmazáson keresztül válik menedzselhetővé a teljes fejlesztési életciklus. A különböző szakemberek egyszerre képesek belépni a fejlesztési folyamatba, ami lehetővé teszi a szorosabb együttműködést, nagyobb biztonságot nyújt a hibalehetőségekkel szemben, és érezhetően növeli a folyamat erőforrás-takarékosságát.

Autótervezés házilag

Az Airbus és a Schaeffler már most is használ ilyen technológiát a repülőgépek tervezéséhez. Előbbi cég azért döntött ezen megoldás mellett, mert így a különböző divíziók szorosabb kölcsönhatásban működhetnek, mint korábban bármikor. Ráadásul a nyomonkövethetőség nagyobb foka miatt könnyen eldönthető, hogy a felmerülő hibát a gondatlanság, a nem rendeltetésszerű használat vagy a tervezés minőségbeli hiányosságai okozták-e.

Kognitív hirdetés

A kognitív, vagyis megismerésen alapuló hirdetések legfőbb célja, hogy az ajánlatok minél inkább vásárlóra szabottak legyenek. Ehhez a cégeknek nem árt, ha az egyes fogyasztók preferenciáit is pontosan ismerik, amire már számos megoldás létezik.

A VISA az IBM együttműködésével egy olyan rendszeren dolgozik, mely lehetővé tenné a fizetést bármilyen Dolgok Internetéhez csatlakoztatott eszközön keresztül. Céljuk annak elkerülése, hogy az érzékeny információkat a fizetési folyamat során több szereplő is megkapja, ráadásul a vásárlói élményt is fokozzák a technológiai fejlesztés segítségével. 

Prediktív karbantartás

Minden prediktív (előrejelző) módszer alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű információ összegyűjtése – és ez a különböző szolgáltatások, tárgyak karbantartásánál sincs másként. A megoldás viszont nemcsak a karbantartási költségek megtakarításában segíthet, de a fogyasztók elégedettségét is fokozhatja a megbízhatóbb rendelkezésre állás megteremtésével. 

Az SNCF áru- és utasszállító cég szintén az IBM megoldásait használja arra, hogy a szenzorok által begyűjtött információk alapján építse ki a korábbiaknál sokkal megbízhatóbb karbantartási rendszerét.

Az említett kezdeményezések csupán töredékét jelentik annak a hatalmas változásnak, amelynek manapság még csak a küszöbén állunk – összegezte a ReadWrite.com.