Így változtatja meg a világot az IoT

Így változtatja meg a világot az IoT

Így változtatja meg a világot az IoT

gyártás

2 perc

A Dolgok Internetének forradalma felgyorsult, ez pedig teljesen meg fogja változtatni a hétköznapokat, a munkát és a szórakozást egyaránt.

A mezőgazdaságtól kezdve a biztonságtechnikán és a kereskedelmen keresztül az egészségügyi ellátásig mindenre hatással lesz az IoT. Ahogy a vállalatok, kormányok és a fogyasztók egyre jobban képesek összekötni eszközeiket, úgy egyre jobban átvehetik azok fölött az irányítást.

  • Az okostükrök segítségével a vásárló digitálisan próbálhatja fel a ruhákat, így növelve a vásárlási élményt.
  • A futószalagok mentén elhelyezett érzékelők mérik a hatékonyságot, és jelzik a kritikus gyártási berendezések elhasználódását is.
  • A GPS-vezérelt mezőgazdasági gépek automatikusan képesek az ültetés, permetezés és betakarítás folyamatának levezénylésére – a „sofőr” már csak felügyeletként ül a kombájnban.
  • A fitneszeszközök pedig segítséget nyújthatnak az orvosoknak, akik így jobb döntéseket hozhatnak pácienseik kezeléséről.

Nem csoda tehát, hogy a dolgok internetét sokan a „következő ipari forradalomnak” nevezik. Ez azért is óriási dolog, mert új bevételi forrásokat számolhatnak a cégek, és új lehetőségeket rejthet az emberiség számára is.

Trendek, jóslatok

Egyes előrejelzések szerint az internetre kapcsolt eszközök száma 2020-ig meg fog triplázódni, 10 milliárdról 34 milliárdra. A kifejezetten IoT-készülékek ebből 24 milliárdot tesznek ki, míg a „hagyományos” számítástechnikai berendezések (mint például az okostelefonok, táblagépek, okosórák) számát 10 milliárdra becslik.

A vállalati szektor fogja a leginkább alkalmazni a Dolgok Internetét, mivel ezáltal csökkenthető a működési költség, miközben a termelékenység mutatói növekednek, valamint lehetőséget nyújt az új piacokon való terjeszkedésre és az új termékek fejlesztésére is.

Az állami szektor lehet a második legnagyobb felhasználója a technológiának, míg a magánfogyasztók szokásait alakítja át legkevésbé az IoT. A prognózisok szerint a cégek és kormányzatok összesítve akár 6 billió dollárt is költhetnek az IoT-alapú fejlesztésekre és megoldásokra a következő öt évben.

Forrás: Business Insider