Ijesztően élethűre sikerült a Disney új robotja

Kapcsolódó cikkek

Ijesztően élethűre sikerült a Disney új robotja

Ijesztően élethűre sikerült a Disney új robotja

gyártás

2 perc

Bár egyelőre nem kapott bőrszerű borítást, a Disney Research új fejlesztése anélkül is technológiai szempontból lenyűgöző lett. A Gizmodo által bemutatott robot képes pislogni, a fejét ingatni, és a tekintetével úgy követni a beszélgetést, ahogy az emberek.

A gép mellkasán elhelyezett szenzor figyelmeztetésére az eszköz a közelében lévő ember felé fordul és direkt szemkontaktusból átvált a szakkádoknak nevezett gyors tekintetváltásokra, pásztázásra, feje pedig a lélegzetvételt imitálva enyhén fel- és lefelelé is mozog. A fejlesztés a Walt Disney Imagineering, a filmipari cég kutatási divíziójához köthető, és ahhoz az együttműködéshez, amelyet az Illinois-i Egyetem robotikával foglalkozó kutatóival és a CalTech kaliforniai műszaki egyetemmel valósítottak meg.

Bár a legtöbb humanoid robot szeme általában az emberi arcra fókuszál és nem is mozdul el onnan, a valóságban a hús-vér emberek nem így viselkednek, amikor a másikkal szembekerülnek.

A fejlesztőcsapat a Realistic and Interactive Robot Gaze című tanulmányában arról számolt be, hogy a tekintet, mint fontos szociális jelzés, nagyban befolyásolja az emberek egymásról alkotott véleményét. Azokat például, akik gyakrabban néznek beszélgetés közben a szemünkbe, hozzánk nagyobb mértékben hasonlónak tekintjük és jó tulajdonságokkal ruházzuk fel. Őket intelligensebbnek, lelkiismeretesebbnek, őszintébbnek és megbízhatóbbnak gondoljuk. Az arckifejezés ráadásul összetett szociális és érzelmi állapotot is közvetít, magyarázza a tanulmány.

Ha figyelembe vesszük a tekintet emberi kapcsolatban betöltött fontosságát, a lelkiállapotot tükröző és a másokról való percepciót formáló képességét, akkor egyértelmű, hogy fontos szerepe van egy igazán interaktív robot működésében. Ezért tűzték ki célul a szakemberek ezt az emberi jellemzőt utánozni képes rendszer fejlesztését.

Annyira emberi, hogy az már sok?

Nem nehéz tehát elképzelni, mekkora szerepet kaphat a technológia például a Disney vidámparkok animatronikus figuráinál. A szórakoztatóipari óriás kutatási részlege már egy ideje dolgozik az élethű robotok előállításán; 2018-ban mutatták be a leginkább bothoz hasonló, több mint két méter magas Stickman-t, amely képes volt a levegőben hátraszaltózni.

A cikk szerzője szerint fontos lenne, hogy az általa ijesztő kinézetűnek tartott robot koponyája az emberi bőrhöz hasonló bevonatot kapjon. Erre nemcsak az úgynevezett „uncanny valley” jelenség, vagyis az emberszerű, de mégsem teljesen emberi gépek által okozott bizonytalan érzés elkerülése miatt volna szükség, hanem azért is, hogy a fejlesztés ne rémítse halálra Disneyland látogatóit.

Forrás: