Íme, a világ legerősebb AI processzora

Kapcsolódó cikkek

Íme, a világ legerősebb AI processzora

Íme, a világ legerősebb AI processzora

gyártás

2 perc

A Huawei Technologies bemutatta az Ascend 910 mesterséges intelligencia processzorát, valamint a MindSpore minden forgatókönyvre kiterjedő AI számítási keretrendszert.

A mesterségesintelligencia-alapú számítási keretrendszerek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az AI (artificial intelligence) alkalmazások fejlesztése könnyebb, maguk az alkalmazások pedig könnyebben elérhetők legyenek.

Az Ascend 910 AI processzor az Ascend-Max chipsorozat új tagja. A vállalat egyéves fejlesztést követő tesztjei azt mutatják, hogy a processzor a tervezettnél sokkal alacsonyabb energiafogyasztással éri el a kitűzött célokat.

A processzor lebegőpontos műveletek (FP16) esetén 256 TeraFLOPS-, egészszámos műveletek (INT8) esetén pedig 512 TeraOPS számítási tempóra képes. A hatalmas teljesítmény ellenére az Ascend 910 maximális energiafogyasztása mindössze 310W, ami a tervezett 350W-nál jóval alacsonyabb.

A FLOPS (flop/s) a FLoating point Operations Per Second rövidítése, ami másodpercenkénti lebegőpontos műveleteket jelent.

Az adatvédelem fontosabb, mint valaha

A kínai óriáscég tavaly tette közzé fejlesztési céljait az AI keretrendszereket illetően. Ezek a könnyű fejlesztés, a hatékony alkalmazás, valamint a minden forgatókönyvre kiterjesztés voltak. A MindSpore jelentős előrelépést jelent ezen a területen.

Mivel az adatvédelem fontosabb, mint valaha, a minden forgatókönyvre kiterjedő támogatás létfontosságú a biztonságos mesterséges intelligencia eléréséhez. A keretrendszer könnyedén alkalmazkodik a különböző telepítési igényekhez, legyenek azok nagyok és bonyolultak vagy kicsik és egyszerűek.

A MindSpore biztosítja az adatok védelmét, mivel csak már feldolgozott gradiens és modell információkkal foglalkozik. A rendszer nem maga dolgozza fel az adatokat, így minden esetben hatékony a felhasználók adatainak védelme. A fejlesztés továbbá beépített védelmi technológiával is rendelkezik.

A tipikus, természetes nyelvi feldolgozással (NLP) foglalkozó neurális hálózatokban a MindSpore 20 százalékkal kevesebb kóddal rendelkezik, mint a piac más vezető keretrendszerei, ezért a fejlesztők hatékonyságát akár 50 százalékkal is képes növelni.

A keretrendszer minden forgatókönyvre alkalmazható az eszközökön, és szükség esetén lehetővé teszi köztük az együttműködést is. A kialakítási koncepciónak köszönhetően a fejlesztők könnyen fejleszthetnek AI alkalmazásokat, modelljeiket pedig gyorsabban taníthatják.

Újabb AI termékeket dobnak piacra

A vállalat a szeptemberi sanghaji Huawei Connect 2019 kiállításon újabb úttörő AI termékeket terveznek bemutatni. „A mesterséges intelligencia olyan horderejű technológia, mint a vasút és az elektromosság volt a 19. században, vagy az autók, a számítógépek és az internet is jó példa erre az előző évszázadból. Úgy gondoljuk, hogy a mesterséges intelligenciát a gazdaság szinte összes szegmensében használni tudjuk majd” – emelte ki az elnöki posztot rotációs alapon betöltő Eric Xu.