Informatika a peremen: önjavító rendszerekre van szükség

Kapcsolódó cikkek

Informatika a peremen: önjavító rendszerekre van szükség

Informatika a peremen: önjavító rendszerekre van szükség

gyártás

2 perc

A cégeknél egyre több adat termelődik, amelyeknek jelentős részét a keletkezés helyén kell mielőbb feldolgozni. Ebből adódóan a peremhálózati adatközpontok egyre fontosabb szerepet játszanak.

Az új típusú peremhálózati környezetek (edge computing) kialakításánál figyelembe kell venni, hogy nincs állandóan jelen olyan IT-szakember, aki orvosolná az esetlegesen felmerülő problémákat. Ezért elengedhetetlenek az olyan „önjavító" eszközök, amelyek beépített analitikát tartalmaznak, és képesek előre jelezni, ha szükség lenne valamilyen karbantartásra.

Nélkülözhetetlenek továbbá a helyszínen működő mikroadatközponti környezetek, rackek és szekrények. Ezeknek magukban kell foglalnia az áramvédelmet és a szünetmentes áramforrást, valamint a környezet megfigyeléséhez, biztonságossá tételéhez és távoli felügyeletéhez szükséges eszközöket. Az is fontos kitétel, hogy a biztonságos házban elhelyezett, teljes IT-infrastruktúrát kínáló megoldások minden szükséges elemet tartalmaznak ahhoz, hogy megóvhassák az üzleti szempontból kritikus fontosságú alkalmazásokat.

Leállások helyett…

Az emberi hibákból eredő leállások lehetősége videós megfigyeléssel és szenzorokkal kombinált monitoring- és automatizációs szoftverekkel csökkenthető. Szintén egyszerűsíthetik a feladatokat, és támogatják a személyes jelenlét nélküli felügyeletet a biztonsági kamerák, a hőmérséklet- és páratartalom-érzékelők, a körülményekhez igazodó, önszabályozó hűtési megoldások. De idesorolhatók az olyan önjavító áramellátási rendszerek is, amelyekben meghibásodás esetén az egyik tápegység képes átvenni az elromlott modul feladatát, amíg a helyszínre érkező szakemberek kicserélik azt.

A legmodernebb felügyeleti eszközök ezenfelül arra is képesek, hogy automatikusan frissítsék a firmware-eket a peremhálózati környezetekben. Ezekkel a szoftverekkel távolról is módosíthatók a beállítások, és a konfigurációs változtatások a hálózaton keresztül továbbíthatók a központból.

A nagy gyártók együttműködései még gördülékenyebbé teszik a távoli felügyeletet. A Schneider Electric például a Hewlett Packard Enterprise (HPE) vállalattal lépett partnerségre. Az együttműködés célja, hogy közösen biztosítsanak olyan mikroadatközponti megoldásokat, amelyek képesek felhőalapú adatközpont-felügyeleti szoftver (DCIM) futtatására.

Az edge computing megoldásokat alkalmazó ügyfeleknek integrált támogatásra van szükségük a fizikai infrastruktúra gyártójától, az alkalmazások fejlesztőitől és az informatikai szolgáltatóktól is. Így érhető el, hogy automatizáltan és távolról is könnyedén tudják menedzselni a peremhálózati adatközpontokat.