Innovatív fejlesztés a precíziós gazdálkodáshoz

Kapcsolódó cikkek

Innovatív fejlesztés a precíziós gazdálkodáshoz

Innovatív fejlesztés a precíziós gazdálkodáshoz

gyártás

3 perc

A mezőgazdaságban elvégzendő feladatok komplexitása nem csupán a nagygazdálkodók, hanem a kisebb területet művelők mindennapos tevékenységei során is indokolja az intelligens feladatkiosztó megoldások alkalmazását.

A magyar Digitális Agrár Stratégia megállapítása szerint a hazai agrárágazatban pusztán a modern informatikai eszközök alkalmazása 10-30 százalékos hatékonyságnövekedést eredményezhet.

M2M a mezőgazdaság szolgálatában

A szektorban a termelés és az erőforrások felhasználásának hatékonysága kiemelt jelentőségű tényező, amely mind erősebb összefüggést mutat a fenntarthatósággal.

A gazdáknak úgy kell növelniük a termelési hatékonyságukat, hogy egyre kisebb mértékben terhelik a környezetet, egyre kíméletesebb földművelési technológiákat alkalmaznak, és egyre kevesebb káros anyagot tartalmazó terméket kínálnak a piacon, mert csak így tudják tartani és egyben fokozni is versenyképességüket.

Logikus, hogy mindez előtérbe helyezi az erőforrások jobb kihasználását segítő okoseszközöket és applikációkat is, melyeket a gazdák nemcsak a feladatkiosztó központban, hanem kint, a „terepen” is könnyedén tudnak használni.

Egy ilyen megoldás a flottakövetéssel foglalkozó, magyar tulajdonú i-Cell legújabb fejlesztése, a Bianca nevű mezőgazdasági feladatkiosztó és adatbázis-kezelő rendszer. Az innovatív fejlesztés az ökológiai élelmiszer-gazdasági szektor szereplőinek munkáját tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. szakmai együttműködésével valósult meg. 

„Ágazatbeli partnereink visszajelzéseire is alapozva olyan fejlesztési igény fogalmazódott meg a munkavégző személyek és területek összerendelésére, amely egyúttal megfelel a precíziós gazdálkodás követelményeinek is” – mondta Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója.

A Bianca tabletes alkalmazás azáltal teszi átláthatóbbá a mezőgazdasági feladatok kiosztását, hogy a felvehető táblákat a munkát végző személyekre és területekre bontja, egyúttal képes együttesen kezelni, összerendelni és menedzselni is őket. A fejlesztés alkalmas az aktuális pozíció megjelenítésére, illetve az adott munkafolyamat státuszának kezelésére is, térkép és táblázat formájában egyaránt. 

Ezen túl naplózza a munkavégzés műveleteit, aminek köszönhetően könnyedén visszakereshetőek az elvégzett műveletek adatai, a munkát végző személyekre lebontva, de az alkalmazással lehetséges a művelési területekhez dokumentumokat, például fotókat, videókat, rövidebb-hosszabb kommentárokat vagy akár egyes mintavételi helyeket is csatolni. Ezek együttesen, a könnyebb adminisztráció érdekében, egy egyedi területazonosítóval ellátott mapparendszert alkotnak. 

„Fontos újítás még, hogy a Bianca többlépcsős navigációs rendszere képes a munkagépeket és a dolgozókat is a megjelölt, konkrét helyekre navigálni, a benne foglalt adatok pedig olyan navigációs alkalmazásokba is exportálhatóak, mint amilyen a Google Maps vagy a Waze. Ez további kényelmet nyújthat a gazdálkodóknak, hiszen a mezőgazdasági területeknek sokszor nincsen pontos címük, amelyeket egy hagyományos navigációs rendszerbe csak úgy be lehetne ütni” – tette hozzá Farkas Károly.