Invázióra készek a Boston Dynamics robotkutyái

Kapcsolódó cikkek

Invázióra készek a Boston Dynamics robotkutyái

Invázióra készek a Boston Dynamics robotkutyái

gyártás

2 perc

Szeptember elején jelentette be a mesterséges intelligenciával és robotikával foglalkozó cég, hogy a Spot nevű, egyre többféle küldetésre alkalmas gépezettel új piacok felé nyitnak.

A tavaly óta megvásárolható robot kezdetben csak korlátozottan volt elérhető, a cég Early Adopter programjának (EAP) keretében mintegy 150 vállalkozás és kutatóhely juthatott hozzá. 9 hónappal a bevezetés után, 2020 júniusa óta azonban az USA-ban bárki megvásárolhatja azt 74.500 dollárért.

Az amerikai forgalmazást követően a robotkutya az Európai Unióban, Nagy-Britanniában és Kanadában is kapható lesz, ráadásul ezeken a területeken is, limitált mértékben ugyan, de hozzáférhető lesz az EAP program.

A feltűnő színű és kinézetű, nagyjából öt kilométeres óránkénti sebességgel haladó, futurisztikus gépezet a többi között fel-le megy a lépcsőn, egyenetlen terepen közlekedik, továbbá 360 fokban lát, akár 14 kilót is cipel, távolról irányítható és programozott feladatokat is ellát.

Kifejezetten sokoldalú

A szerkezet a massachusettsi startup első kereskedelmi terméke, amellyel bő negyedszázadnyi, részben nemzetbiztonsági robotikai fejlesztésben eltöltött idő után állt elő. A cég, amely 1992-ben a Massachusettsi Műszaki Egyetemből (MIT) vált ki, az elmúlt években igyekezett demonstrálni, mennyi mindenre alkalmas a Spot: az építkezések felügyeletétől kezdve veszélyes helyek monitorozásán át biztonsági feladatok ellátásáig.

A koronavírus-járvány következtében a munkahelyi egészségügyi kockázatok csökkentésére és az újabb automatizálási, illetve robotikai igényeket kihasználva, szakembereik új munkalehetőségeket is találtak Spotnak. Ennek egyik példája, hogy a kórházakban részt vehet távdiagnosztizálási feladatokban, de későbbi terv akár a teleoperációkban való közreműködés is.

A Boston Dynamics igyekszik úgy pozícionálni a robotot, hogy az egyfajta platform, amely különböző funkcióknak szolgálhat alapul. Több, az eszköz funkcionalitását fejlesztő társasággal kerültek partneri kapcsolatba. Ilyen például az ipari szoftverekkel foglalkozó Cognite, az AI-megoldásokban utazó német Energy Robotics, az autonóm járműipari Clearpath Robotics vagy a digitális rendszerintegrációban otthon lévő Reply. Ez a felállás megkönnyíti az új feladatkörök megtalálását, és remélhetőleg segít megmutatni az olcsónak egyáltalán nem nevezhető robot sokoldalúságát.

Forrás: