IoT-készülékek: a tervezés buktatói

IoT-készülékek: a tervezés buktatói

IoT-készülékek: a tervezés buktatói

gyártás

2 perc

Az elektronikai eszközök megtervezése önmagában komplex feladat minden vállalat számára, az internetre csatlakoztatott termékek azonban további problémákat vetnek fel.

Folytatjuk az IoT for All összeállításáról szóló cikkünket. A portál a sikeres okoskészülékek tervezési praktikáit gyűjtötte össze, és olyan kérdéseket vizsgált, melyeket mindenképp érdemes megfontolni, hogy a termék ne bukjon el már az életciklusa legelején. Íme, néhány további jó tanács.

Bármit, csak Wi-Fit ne!

A legtöbb üzleti felhasználó feltételezi, hogy majd az iroda vagy a gyár Wi-Fi hálózatán keresztül fenntarthatják az IoT-megoldásokat kiszolgáló internetkapcsolatot is. A valóság azonban az, hogy ezek a rendszerek nem alkalmasak erre, arról nem is beszélve, hogy minden IT-szakértő azonnal nemet mondana már csak a felvetésre is.

A legfontosabb szempont érthetően az adatbiztonság: az IoT-eszközök biztonsága sokszor nehezebben megoldható, ezért nem igazán jó ötlet, ha a teljes vállalati hálózatra rálátásuk van, ahonnan illetéktelenek kényes üzleti titkokat is megszerezhetnek. És akkor még nem is vettük figyelembe azt a hatalmas adatmennyiséget, amelyet ezek a berendezések generálnak, így Wi-Fi-n keresztül feleslegesen terhelnék az egyéb feladatokra is használt rendszert.

IoT-termék gyártójaként ezért már a legelején érdemes inkább olyan kommunikációs platformot választani, melyet kifejezetten a Dolgok Internete igényei alapján alkottak meg. Ilyen például az LTE-M1, a 4G egyik változata, melyre olcsóbb chipekkel is képesek csatlakozni az eszközök, a sávszélesség felső határának meghúzása miatt pedig még a fenntartási költségeken is lehet spórolni.

Nem biztos, hogy a meglévő csapat mindenhez ért

A tanácsokat összegyűjtő Link Labs már több különböző gyártónak is segített az okoseszközök fejlesztésében, és az évek során azt tapasztalták, hogy még az igazán nagy mérnökcsapatok sem feltétlenül értettek az internetre csatlakoztatott eszközök minden részletéhez.

A Dolgok Internetével kapcsolatos problémák felmerülése esetén ezért érdemesebb külső szakértőket felfogadni, akik jó esetben pontosan tudják, mi a teendő, hiszen korábban is sokszor találkoztak hasonló kérdésekkel.

Végső soron a döntéshozóknak a saját tevékenységi körük piacát kell jól ismerniük, és hogy miként lehet egy újabb terméket bevezetni a célpiacra – ez pedig sokkal fontosabb az IoT esetén, mint ahogy azt a legtöbb vállalkozás gondolja.