IoT-trendek az iparban

IoT-trendek az iparban

IoT-trendek az iparban

gyártás

3 perc

Az Ipari Dolgok Internete, vagyis az IoT-technológiák ipari, logisztikai szektorokban való alkalmazása a machine learning (gépi tanulás) és a Big Data technológiák egyesítésével forradalmasítja a gyártást.

A Dolgok Internete (IoT, Internet of Things) mögötti filozófia szerint az intelligens gépek pontosabban rögzítik és továbbítják az adatokat, mint az emberek. A több milliárd összekapcsolt eszköz által létrehozott működési és teljesítményadatok elemzése a folyamatok fejlesztésének kulcsát jelenti.

Megfelelő analitikával a nagyvállalatok a rengeteg adatból képesek üzemeltetési intelligenciát létrehozni, amellyel a rendszerek teljesítménye növelhető. Az eszközök egymással való kommunikációjának köszönhetően hamarabb elháríthatók az esetleges problémák, emellett időt és pénzt takaríthatnak meg a cégek. Ez az információtechnológiai változás ígéretes előnyökkel kecsegtet mind a vállalatok, mind a gazdaság, végső soron pedig a társadalom és a bolygó számára.

Látványos megtakarítást hozhat a prediktív karbantartás

Az ipari Internet of Things (IIoT) elsősorban a gyártás során bír potenciállal, főként a minőségellenőrzés, a fenntarthatóság, az ellátási lánc nyomon követhetősége és annak optimális működése szempontjából. Az IIoT használatával nő az üzembiztonság, átláthatóbb lesz a termelés, növekszik a hatékonyság, a benne rejlő intelligenciát kihasználva pedig hosszabb távon fokozható az innovációs kapacitás és új bevételi források teremthetők.

Bakos Miklós, a Schneider Electric ipar üzletágának vezetője négy olyan trendet lát az ipari IoT területén, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy érdemben ki tudják a cégek aknázni a benne rejlő előnyöket.

Drasztikusan nő az IIoT-eszközök száma

Minden szektorban egyre nagyobb az érdeklődés az ipari IoT iránt, ez pedig egyre több eszköz és platform létrejöttéhez vezet. Ezáltal nemcsak a hatékonysági mutatók lesznek vonzóbban, hanem új üzleti modellek is kialakulhatnak, például egyes vállalatok értékes üzleti és műszaki információkat értékesíthetnek majd önálló alkalmazások helyett. 

A berendezések már kommunikálnak a vezérlőkkel, szoftverekkel, emberi üzemeltetőikkel és az adatelemző alkalmazásokkal, így az IIoT-kompatibilis eszközök alapvető építőelemeit képezik majd az intelligens rendszereknek és folyamatoknak.

  • Idetartoznak az érzékelőkkel felszerelt csőrendszerek, amelyek képesek észlelni a szivárgást, vagyis segítségükkel okosvízhálózatokat építhetünk ki.
  • Az okosmérők továbbítani tudják majd a helyi fogyasztási profilokat és a valós üzemanyagigényt az ellátóhálózat felé.
  • A világítótestek környezeti és jelenléti adatokat küldhetnek az épületautomatizálási rendszereknek, lefektetve ezzel az intelligens épületek alapjait.
  • A gyártási folyamatban lévő gépek pedig nyomon követik saját teljesítményüket és állapotukat, megteremtve ezzel az intelligens üzemet. 

Az ipari okosalkalmazások a webes applikációkkal megegyező ütemben fejlődnek

Legyen szó ellátási láncokról, gyártósorokról, energiahálózatokról, csővezetékekről, vízrendszerekről vagy akár intelligens városokról, a jelenleg fejlesztett IIoT-alkalmazások száma hasonló ütemben növekszik, mint az átlagfelhasználóknak szánt internetes applikációk.

A gyárakat üzemeltető vállalatok például gépeik teljesítményét és azok karbantartási módszertanát fejlesztik az IIoT eszközeivel. Ha az üzemeltetők érzékelőket szerelnek fel az összes gépre az üzemben, majd betöltenek egy kiterjesztett valóságra alapuló mobilalkalmazást, onnantól kezdve elég a gép vagy az üzem épülete előtt egy táblagépen ellenőrizni, hogy melyik berendezés igényel javítást vagy karbantartást, illetve az miként végezhető el.

A cikket hamarosan folytatjuk.