Ipar 4.0-ára képzi hallgatóit egy ausztrál egyetem

Ipar 4.0-ára képzi hallgatóit egy ausztrál egyetem

Ipar 4.0-ára képzi hallgatóit egy ausztrál egyetem

gyártás

2 perc

A melbourne-i RMIT Egyetem IoT-alapú ipari szolgáltatásokat nyújt helyi gyáraknak. A telepeken diákok is dolgozhatnak a szakmai gyakorlatuk során, így valós környezetben tapasztalhatják meg, milyen is lesz az ipar jövője.

A legtöbb szakértő szerint az Ipar 4.0 a következő ipari forradalom, melynek segítségével az internetre csatlakoztatott, szenzorokat használó mérőeszközök segítségével drasztikus hatékonyságnövekedést lehet elérni a gyártósoroknál, üzemi berendezéseknél.

AR a gyárban: kiterjesztett valóság a futószalag mellett

Melbourne műszaki egyeteme, az RMIT felmérései alapján újabban különösen nagy az igény az Ipar 4.0-ához értő szakemberekre, így a technológiai hullám élére szeretnék pozícionálni magukat, és képzéseikbe beemelik az új fejlesztéseket is. Az intézmény konkrétan a ThingWorx IoT-platform és kiterjesztett valóság (AR) stúdió, valamint a Windchill életciklus-menedzsment szoftverek segítségével készítené fel hallgatóit leendő munkahelyeikre.

Pier Mazocca, a műszaki kar dékánhelyettese szerint az adatgyűjtés mellett a fejlett leképezési és adatmegjelenítési módszerek jelenthetik a kulcsát az ipari átalakulásnak. Az információk önmagukban túl nagy terjedelmet jelentenének, ám a megfelelő szűrés segítségével komoly segítséget nyújthatnak a döntéshozatalban.

Mindemellett az egyetem bővíteni kívánja partnerkapcsolatait is a közeli vállalatokkal, hogy az újszerű ipari megoldásokkal segítsék azokat a gyárakat, ahol az üzemeltetőnek nem állnak rendelkezésre saját források egy hasonló rendszer kiépítésére. Ennek segítségével gyakorlati terepet adhatnak hallgatóiknak, valamint segíthetnek népszerűsíteni a megoldásokat az iparág vezetői számára is.

A képzés átalakítása azt is jelenti, hogy az egyetem az alapvetően mérnöki szemléletre épülő szaktudását kiegészíti a rendszerközpontú informatikai meglátásokkal, így összességében versenyképesebbé válhat a felsőoktatásban – tette hozzá Michael Campbell, a ThingWorx és Windchill termékeket gyártó PTC ügyvezető alelnöke.

Forrás: IoT Hub