Ipar 5.0: az emberi érintés a robotok világában is fontos

Kapcsolódó cikkek

Ipar 5.0: az emberi érintés a robotok világában is fontos

Ipar 5.0: az emberi érintés a robotok világában is fontos

gyártás

2 perc

Míg a globális trendek az okosgyárak létrehozása és a digitális kommunikáció felé mutatnak, addig napjainkban egy új irányzat van születőben, amely visszahozza az emberi kéz szerepét a gyártási folyamatokba. E trendet Ipar 5.0-nak, vagy más néven kollaboratív iparágnak nevezzük.

Az ipari gyártás egyik legtöbbet emlegetett technológiai trendje az úgynevezett negyedik ipari forradalom, vagyis az Ipar 4.0. Ezen irányzat magába foglalja az információs technológia és az automatizálás integrációjának köszönhetően megváltozott gyártási folyamatokat. E trend a humánerőforrástól egyre inkább a gépek világa felé tereli a gyártási folyamatokat.

A kollaboratív robotok eladásában piacvezető szerepet betöltő Universal Robots azonban egy további trend mellett tette le voksát, és azt vallja, hogy a növekvő egyedi piaci igények maximális kielégítése érdekében az emberi kreativitás és jelenlét újragondolása szükséges. Az Ipar 5.0 trend kulcsa tehát az ember és robot közti hatékony együttműködésben rejlik, kihasználva mindkét fél azon adottságait, amelyekben a legjobbak.

Míg a robotok kiválóak a tömegszerű, standard termékek gyártási folyamataiban való részvételben, addig az emberek kitűnően végeznek kognitív, illetve olyan feladatokat, amelyekhez kézügyesség vagy képzelőerő szükséges. Akár arra használjuk a robotokat, hogy mélytengeri merüléssel régészeti leleteket hozzunk a felszínre, vagy nukleáris hulladékok mozgatására programozzuk be őket, rugalmasak és megbízhatóak, és mint az ember avatárjai, olyan helyekre juthatunk el velük, amelyek a múltban elképzelhetetlen lettek volna.

Nem kell azonban ilyen messze mennünk ahhoz, ha a robotok hétköznapi felhasználási lehetőségeit szeretnénk feltérképezni. A vállalat által gyártott UR3, UR5 és UR10 típusú robotok gyakorlatilag bármilyen automatizálható feladatra beprogramozhatóak, és bármely iparágban alkalmazhatóak. A kobotok jelen vannak például az autó-, az élelmiszer- vagy épp a gyógyszeriparban, felhasználási lehetőségek tárháza folyamatosan növekszik. A vállalat robotjainak további, jelentős előnye, hogy beprogramozásuk egyszerű, működtetésük rövid időn belül elsajátítható.

A dán gyártó folyamatos kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének köszönhetően újabb és újabb területeket fedez fel a kollaboratív robotok (kobotok) fejlesztését és új termékek kialakítását illetően, amely új utakat nyit meg az automatizálás világában. Ahogy a trendek is sejtetik, robbanásszerű növekedés várható e területeken a következő években.