Ipari innovációs központ épül Székesfehérváron

Kapcsolódó cikkek

Ipari innovációs központ épül Székesfehérváron

Ipari innovációs központ épül Székesfehérváron

gyártás

1 perc

Az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár város konzorciumában, az Alba Regia Műszaki Karon létrejön a Mechatronikai Tudományos és Innovációs Park, amelyre a tervek szerint 30-35 milliárd forintot fordítanak.

Az Óbudai Egyetem az országban egyedüliként három helyszínen tudományos és innovációs parkot – Székesfehérváron mechatronikait, Kaposváron okosiparit, míg Zsámbékon jövőiparit – valósíthat meg együttműködésben a helyi önkormányzatokkal.

Kovács Levente rektor elmondta: a három helyszínen összesen 57,5 milliárd forint összegben valósulnak meg a beruházások, amelyek hosszú távon a régiók társadalmi-gazdasági fejlesztéséhez járulnak hozzá. A Mechatronikai Tudományos és Innovációs Park kibővíti az egyetem jelenlétét Székesfehérváron és a térségben.

A magyar fejlesztések számára elengedhetetlen az egyetemek tudásbázisa, a magasan képzett munkaerő, a piaci igényekhez alkalmazkodás, valamint az innovatív megoldások létrejötte.

A rektor elmondta: a science parkoknak külön-külön szerepe lesz abban, hogy vállalkozó és befektető szemléletű felsőoktatási intézményként kiszolgálják az ipari szereplők igényeit, miközben az elsődleges cél továbbra is a tudományos kutatás és az oktatás lesz.

Kovács Levente hangsúlyozta, hogy a létrejövő mechatronikai park egyedülálló lesz az országban. Lehetőséget biztosíthatnak az ipari szereplőknek az egyetemen meglévő tudástöbblet átadására, amit közösen használva új, páratlan eredményeket érhetnek el.

A tervek szerint a létesítmény 2026-ra valósulhat meg, és 10 év elteltével működésének önfenntartóvá kell válnia a cégek bevonásával.