IT-zsenik és adattudósok kellenek a cégeknek

Kapcsolódó cikkek

IT-zsenik és adattudósok kellenek a cégeknek

IT-zsenik és adattudósok kellenek a cégeknek

gyártás

3 perc

A technológia új korszaka új szaktudást is igényel. Kulcskérdés, hogy vajon miként találhatja meg cégvezetőként a megfelelő szakembereket, és hogyan alakíthatja át a vállalkozást szervezeti szinten IoT-kompatibilissé?

A Dolgok Internetének (Internet of Things, IoT) köszönhetően minden ágazatra igaz lesz, hogy még inkább kötődni fog a technológiai iparághoz. Elég csak az autóipar példáját nézni: az önvezető fejlesztésekhez a tradicionális autós vállalatok is ugyanazokat a programozáshoz és tech-hez értő szakembereket keresik, mint a Szilícium-völgy fejlesztőcégei. 

Jó szakemberekre a jövő gyárainak is szüksége van

És ez még csak egyetlen iparág, miközben minden vállalatnak – a mezőgazdaságtól a bányászaton át a szállítmányozásig – programozókra, IT-zsenikre lesz szüksége, akik lehetőleg adattudósok is legyenek, és értsenek a mesterséges intelligenciához, a gépi tanuláshoz, a statisztikához… Ez a tendencia már most érezhető szakemberhiányt idéz elő, így világszerte egyre nehezebb megtalálni a megfelelő munkaerőt az IoT-specifikus pozíciókba.

Saját tehetség kinevelése

Maciej Kranz, a Cisco stratégiai innovációért felelős alelnöke több nagyvállalat vezetőjével beszélt a problémáról. A szakemberhiányra a legtöbben ugyanazt az egyszerű, jól bevált módszert találták, amit úgy fogalmaztak meg, hogy „vissza az alapokhoz, neveld ki a saját embered!”.

A vállalatfejlesztők szerint mielőbb el kell kezdeni a saját dolgozók IoT-specifikus képzését. Ez nemcsak konkrét programozói, IT-tudást jelent, hanem sokkal inkább a Dolgok Internetéhez szükséges hálózati szemléletmódot, adatelemzést vagy éppen statisztikai ismereteket. A fejlődés természetesen nem egyik napról a másikra fog megvalósulni, messze nem elég egy hétvégi workshop, hogy utána az egész cég azonnal IoT-képessé váljon. Hosszú és lassú tanulási folyamatról van szó, amíg a teljes vállalat szemlélete formálódik és alkalmazkodik a modern technológiákhoz.

Egy biztos: a változás

Ma már a munkavállalók nem töltenek 20-30 évet ugyanannál a cégnél, mint a korábbi évtizedekben. Másrészt a technológia rohamos fejlődésének következményeképp mindenkinek három-négy évente újra kellene képeznie magát a legfrissebb tudással – az IoT tehát a szó legszorosabb értelmében megköveteli az élethosszig tartó tanulást.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: IoT For All