Itt a harmadik ipari forradalom?

Itt a harmadik ipari forradalom?

Itt a harmadik ipari forradalom?

gyártás

3 perc

Ma már szenzorokat gyakorlatilag bárhová lehet telepíteni, az alacsony energiaigényű hálózati technológiák révén pedig az információk megosztása is lehetséges.

Mivel az ilyen beruházásokhoz kapcsolódó költségek egyre alacsonyabb, vannak olyanok, – például Jeremy Rifkin író – akik szerint elérkezett a harmadik ipari forradalom, hiszen a modern kommunikációs technológiák az üzleti szektort is átformálják.

Nagy változások

A Dolgok Internete (Internet of Things - IoT) az alábbi három kulcstényező révén hozhat jelentős változásokat:

1. Az adatmennyiség növekedése: egyre több csatlakoztatott eszközt használnak világszerte, az intelligens mérőórák és alkalmazások, a rádiófrekvenciás azonosítás, a csatlakoztatott gépjárművek és a viselhető kiegészítők hatalmas mennyiségű adatot állítanak elő, amelyek „okos” felhasználásával az üzleti folyamatok is hatékonyabbá tehetők.

2. Felhő-alapú technológia: a növekedés motorját jelentheti, hiszen az így elért gyorsasággal és rugalmassággal a vállalkozások azonnal reagálhatnak a változó piaci feltételekre. Ma már szinte pillanatok alatt, költséghatékonyan bevezethetők az ilyen megoldások, így az anyagi források szűkössége sem feltétlenül jelent problémát.

3. Eredményesebb üzleti- és munkafolyamatok: a mobil- és szociális hálózatok és a valós idejű adatszolgáltatással a döntéshozatal is hatékonyabbá válhat.

A Dolgok Internete összekapcsolja a fizikai és a digitális világot, az intelligens készülékek által gyűjtött elképesztő mennyiségű információ révén a vállalkozások működése átláthatóbbá válik, ez pedig az új üzleti modellek bevezetését is megkönnyíti.

5 tévhit a Big Datáról

A teljes képhez viszont az is hozzátartozik, hogy a létrehozott adatok 90%-át nem is elemzik, nem használják fel, 60% pedig gyakorlatilag azonnal hasznavehetetlenné válik. Ebből is látszik, hogy az adatgyűjtés önmagában nem elegendő, megfelelő feldolgozási folyamatra is szükség van.

Mi a helyzet az iparral?

A digitális kor a gyártási és a feldolgozási folyamatokhoz való hozzáállást is megváltoztatta, valamint a döntéshozatali eljárást is befolyásolta, a jelentős technológia fejlődés üzleti újratervezést és a munkaerő átképzését igényelte. Manapság ez halmozottan igaz, így olyan átfogó elemzésekre van szükség, melyek révén a legjobb beszerzési- és ellátási források lelhetők fel.

A különféle eszközök között megvalósuló kommunikáció a feldolgozásra nézve is jelentős előnyökkel jár: javíthatja a döntéshozatalt, növelheti a termelékenységet, hatékonyabb energia- és készletgazdálkodást, ugyanakkor csökkenő költségeket eredményezhet. Így az adott termék gyorsabban állítható elő, hamarabb lehet reagálni a keresleti igények változására, a valós idejű adatokkal jobban optimalizálhatók a folyamatok, a gépek, a szenzorok és az ellenőrzési rendszerek összeköttetése révén pedig a teljes ellátási lánc forradalmasítható.

A prediktív elemzések és statisztikák alapján a karbantartási folyamatok is könnyebben tervezhetők, növelhető a megbízhatóság és optimalizálhatók a műveletek, a felhő- és GPS-alapú megoldásokkal pedig az áruszállítás és a környezeti feltételek (például a hőmérséklet, a nyomás vagy a páratartalom) változásai is nyomon követhetők.

A Dolgok Internetét tehát mindenképpen átfogóan érdemes szemlélni, mindez nemcsak az eszközökről szól, a sikerhez megfelelő elméleti háttér kidolgozására is szükség van.

Forrás: Huffington Post