Felokosított világ: hol találkozhatunk a legtöbb IoT-eszközzel?

Felokosított világ: hol találkozhatunk a legtöbb IoT-eszközzel?

Felokosított világ: hol találkozhatunk a legtöbb IoT-eszközzel?

gyártás

2 perc

A BI Intelligence kutatása szerint 2020-ra 24 milliárd IoT-eszköz lesz forgalomban. A cégek számára kínálja a legtöbb lehetőséget az okostechnológia, de például a közigazgatás is kamatoztathatja az IoT előnyeit.

A Business Insider összefoglalója szerint a legtöbb eszközt az üzleti szférában használják majd (körülbelül 11,2 milliárdot), itt fordítják a fejlesztésekre a legnagyobb összeget (3 milliárd dollár), és ők várhatják a legnagyobb megtérülést (7,6 milliárd dollár) is. A szektort a közigazgatás követi 7,7 milliárd eszközzel, 2,1 milliárd dollárnyi befektetéssel és 4,7 milliárdnyi megtérüléssel.

Az egyéni felhasználók alkotják a harmadik csoportot: az előrejelzések szerint 5 milliárd eszköz, 900 millió dollárnyi befektetés és csak 400 millió dollárnyi megtérülés köthető hozzájuk.

Az elemzés 16 felhasználási területet vizsgált, a gyártástól kezdve egészen az okosotthonokig, mindhárom felhasználói kategóriát bevonva. Az egyéni felhasználókhoz elsősorban a lakásokat felokosító eszközök köthetők. A prognózis szerint 2030-ra a lakóingatlanok nagy része internetes összeköttetésben áll majd az eszköztervezők, gyártók törekvéseinek köszönhetően. Az okosépületek is egyre nagyobb szerephez jutnak majd: az amerikai építésvezetők 43%-a szerint a Dolgok Internete már 2-3 év múlva is meghatározza majd, hogy miként alakítják ki az ingatlanokat. 

Természetesen az egészségügyben is komoly szerepe jut az Internet of Things megoldásainak, amelyek elsősorban az adatgyűjtést könnyítik meg. Az okosautók is egyre jobban elterjednek majd: 2020-ra a prognózis szerint az utakon 220 millió csatlakoztatott jármű fut.

Milyen fejlesztésekre költhetnek még nagy összegeket?

Például drónokra (2020-ra akár 8,7 milliárd dollárt) és katonai robotokra, okosérzékelőkre, amelyek a mezőgazdasági és gyártási folyamatokat, valamint az energiahordozók kitermelését segíthetik. Az okoseszközöknek fontos szerep juthat a logisztikai munkaerőköltségek csökkentésében (például dolgozó robotok segítségével), de a turizmusban és a vendéglátásban, valamint a biztosítás és a bankok világában is.