Itt tart a technológia: az M2M jelene

Itt tart a technológia: az M2M jelene

Itt tart a technológia: az M2M jelene

gyártás

2 perc

Korábban már áttekintettük az M2M kezdeti történetét, a korai fejlesztéseket, most nézzük, mi a helyzet napjainkban, illetve, hogy mi várható a jövőben.

A mai okoseszközök már olyan speciális dolgokra is képesek, mint például az élelmiszereket vagy gyógyszereket szállító teherautók belső hőmérsékletének és pontos tartózkodási helyének meghatározása, a sofőr vezetési szokásainak rögzítése és a mért adatok továbbítása a biztosítótársaságok felé.

Jönnek a gépek: az M2M történeteA felhőhöz történő csatlakozásnak és a modern elemzési technológiáknak köszönhetően pedig teljesen új megoldások is kidolgozhatók, sőt akár egész iparágak újíthatók meg. Az Ipari Dolgok Internete (IIoT) révén az intelligens gyárak működése (vagy legalábbis annak egy része) például távolról, akár tableten keresztül is megoldható.

Mindez a feltalálók és találmányaik új generációjának megszületéséhez is vezetett, elég például a Tony Fadell által megálmodott, a felhasználó hőmérsékleti preferenciáit elsajátítani képes Nest okostermosztátra vagy az ír startup, a Drop sütés-főzést megkönnyítő intelligens mérlegére gondolni.

És hogy mindez mennyire komoly hatással lehet a vállalati döntésekre, azt jól mutatja, hogy a Cisco idén 1,4 milliárd dollárért szerezte meg a felhőalapú adatelemzéssel foglalkozó Jasper Technologies-t, hogy beolvassza azt saját IoT-fejlesztéseibe. Vagy ott az Intel projektje is, melynek keretében Dublint szeretnék valódi okosvárossá alakítani több mint 70 vállalat, a Dublini Egyetem és az Arizonai Állami Egyetem közreműködésével.

Mit hoz a jövő?

A telekommunikáció terén egyre nagyobb szerephez juthatnak a különféle „okos” megoldások, viszont ez előtt még komoly biztonsági fejlesztésekre van szükség, a legnagyobb kihívást talán ennek, illetve a megbízható szolgáltatásoknak a kialakítása jelenti.

A Machine-to-Machine technológiának és a Dolgok Internetének köszönhetően egyre több gép képes egymással kommunikálni, és ez még csak a kezdete az emberiség új technológiai szintre emelkedésének.

Forrás: Silicon Republic