Japánban robotok ültetik a salátát

Japánban robotok ültetik a salátát

Japánban robotok ültetik a salátát

gyártás

2 perc

Az ázsiai szigetországban hamarosan megnyílik a világ legelső „robot farmja”, ami főleg abból a szempontból jelent nagy áttörést, hogy így a mezőgazdaság is csatlakozhat a gazdaság többi szektorához, ahol megpróbálják orvosolni az elöregedő társadalom nyomán keletkező munkaerőhiányt.

A fenntartható gazdálkodás iránt elkötelezett, főleg zöldségtermesztéssel foglalkozó Spread vállalat azt állítja, hogy az ipari robotok egy kivételével az összes feladatot képesek lesznek ellátni, ami farmjukon a napi több tízezer saláta termesztéséhez szükséges. A Kameokában lévő gazdaság a tervek szerint 2017 közepén kezdi meg működését.

M2M a mezőgazdaság szolgálatában

A robotok végzik majd a többi közt a fiatal palánták újraültetését, a locsolást, a növények visszavágását és a termények betakarítását is. Az innovációnak köszönhetően a napi 21 ezer darabos termést egészen 50 ezer darabig lehet feltornázni, a vállalat ezt a számot félmillió darabos szintig szeretné emelni a következő öt év folyamán.

„A magokat továbbra is emberek fogják elültetni, viszont az összes többi munka – kezdve a fiatal palánták átültetésétől az érett zöldség összegyűjtéséig – automatikusan zajlik majd” – mondta a Spread globális marketingmenedzsere. 

Várható megtakarítás

Az új megoldás várhatóan 50 százalékkal javítja majd a hatékonyságot és leszorítja a munkaerőköltségeket. A LED-lámpák használata harmadával csökkentheti az energetikai kiadásokat, a magok öntözéséhez szükséges víz mintegy 98 százalékát pedig újrahasznosítják.

A nagyjából 4400 négyzetméter alapterületű épületben a salátákat a padlótól a plafonig felnyúló polcokon fogják termeszteni. A japán cég azt tervezi, hogy ha az első automatikus farm gyümölcsöző beruházásnak bizonyul, akkor a későbbiekben az ország más pontjain vagy esetleg a tengerentúlon is megnyitnak hasonló gazdaságokat.

A Spread munkatársa szerint nem az a fő céljuk, hogy a gépek teljesen leváltsák az emberi munkaerőt, hanem, hogy egy olyan rendszert hozzanak létre, amelyben a munkavállalók és a robotok együttműködnek, illetve egymás keze alá dolgoznak.

Mezőgazdasági munka futószalagon

A vállalat – mely Japánon belül körülbelül 2 ezer áruházat lát el zöldséggel – azt is sietett leszögezni, hogy az új kisegítők nem ellenzős sapkába és kertésznadrágba öltözött androidok. A robotok jóval inkább egy futószalagra hasonlítanak majd, amelyet karokkal látnak el, amelyek úgy tudják átültetni a palántákat, hogy közben nem tesznek kárt bennük.

5 millió munkahely szűnhet meg a robotok miatt

Az automata rendszer nemcsak gondozza a salátákat, hanem be is állítja a megfelelő szén-dioxid-szintet, páratartalmat és hőmérsékletet, emellett fertőtleníti a vizet is, és szabályozza a világítást.

A növénytermesztés ugyanakkor nem az egyetlen terület az országban, ahol igyekeznek robotokat alkalmazni, hogy ellensúlyozzák a népesség elöregedését. A Nomura kutatóintézet legutóbbi elemzésében azt jelezte előre, hogy 2035-ben az országban az állások csaknem felét automatizált rendszerek tölthetik be, leginkább az olyan „nem kreatív” szektorokban, mint az ügyfélszolgálat, a szállítmányozás vagy a mezőgazdaság.

Forrás: The Guardian