Jön a gépek inváziója? Felpöröghet a magyar robotgyár

Kapcsolódó cikkek

Jön a gépek inváziója? Felpöröghet a magyar robotgyár

Jön a gépek inváziója? Felpöröghet a magyar robotgyár

gyártás

2 perc

A koronavírus világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében. Az Enjoy Robotics Zrt. a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a nemzetközileg is versenyképes hazai robotikai ipar hosszú távú fejlesztését célozta meg.

Ennek első lépéseként felépült az első magyar robotgyár, melyben hamarosan hazai fejlesztésű fertőtlenítő-, felszolgáló- és nővérrobotok készülnek, valamint további kutatások, gyakorlati képzések is folynak.

A három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az asztalokhoz az ételeket és az italokat, miközben szórakoztatják is a vendégeket – köszönhetően egy magyar fejlesztésnek.

Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert, melynek révén a robotok a vendéglátás magasabb szintjét biztosítják, a vendégélmény növelése mellett a személyzet terhelését és a költségeket is csökkentik.

Egyetemi és szakmai partnereik segítségével két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre.

„Olyan kommunikációs rendszert építettünk fel, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi porondra lépést a hazai robotgyártás számára” – foglalta össze a vezérigazgató.

Véleménye szerint ne legyen kétségünk afelől, hogy a robotok a jövőnk részét fogják képezni. Becslése szerint Magyarországon néhány éven belül több ezer robot fog üzemelni a vendéglátásban és az egészségügyben.

A cég fülesdi 2500 négyzetméteres gyárában az első ütem indítását követően további növekedésre is lehetőségük van.