Képfelismerés segíti az automatizált mezőgazdaságot A mai telefonok szórakoztató módon képesek kihasználni a képfelismerő algoritmusokat, de a technológiában számtalan további lehetőség is rejlik. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3188/articles/20171010180308/salata-ai.jpg

Képfelismerés segíti az automatizált mezőgazdaságot

2017. október 10. 18:10
2'
A mai okostelefonok szórakoztató módon képesek kihasználni a legújabb képfelismerő algoritmusokat, ám a technológiában számtalan más hasznos lehetőség is rejlik.

A mezőgazdasággal foglalkozó amerikai John Deere a múlt hónapban vásárolta fel a gépi látással foglalkozó Blue River Technology-t – idézte a Wall Street Journalt az Index.

Digitális fejlesztések otthon és az üzemekben isA vállalat innovációja, hogy a robotok kamerák segítségével képesek elvégezni olyan bonyolult feladatokat is, mint például a salátapalánták egyelése. A ritkítás hagyományosan nehezen automatizálható, hiszen az emberi szem felismerőképességére van szükség ahhoz, hogy meg lehessen különböztetni, melyik növényt kell kivágni, és melyiket nem.

A See & Spray nevű megoldás azonban 12 perc alatt elvégzi a ritkítást egy akkora területen, amit élő munkaerővel 8 óra lenne végigjárni. Érdemes belegondolni, hogy ez milyen drámai változásokat fog hozni az agráriumban. Ennek egyik példája, hogy a teljesen automatizált berendezésekkel minimálisra tudják csökkenteni a „piszkos munkát”, így a dolgozók másfajta tevékenységekre tudnak majd fókuszálni.

A legnagyobb újdonságot elsősorban az jelenti, hogy mára sok cég (például a chipgyártó Qualcomm és a videokártyáiról híres Nvidia) olyan megoldásokat is gyárt, melyek közvetlenül a kamerába helyezik el a mesterséges intelligencia (AI) algoritmusokat. Ennek köszönhetően nem szükséges az adattovábbításra várni, a gépek valós időben képesek felismerni, hogy mi látható a kamera előtt.

A technológia nemcsak a mezőgazdaság, hanem az orvostudomány területén is hasznosítható, hiszen ott is számos esetben az orvos a látottak alapján végzi el a diagnózist – egyes autonóm megoldások pedig már most hasonlóan pontosak ebben, mint a hús-vér emberek.

A figyelmébe ajánljuk:

Elveszik-e a munkánkat a robotok?

Az ipari automatizáció trendjét többnyire kétféle szemszögből mutatják be: vagy a technológia iránti lelkesedéssel, vagy pedig komoly aggodalmakkal, hiszen az újabb gépesítés tömegek munkájának elvesztésével járhat.

Robotméhek segíthetnek a beporzásnál

A méhállomány folyamatos csökkenése drasztikus következményekkel járhat az élelmiszer-termelésben, hiszen ezek a rovarok rendkívül hasznos munkát látnak el a termesztett növények beporzásánál.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.