Készen áll az ipari szektor az IoT-re?

Készen áll az ipari szektor az IoT-re?

Készen áll az ipari szektor az IoT-re?

gyártás

2 perc

Az olcsó szenzorok és az adatelemzési programok készen állnak, hogy teljesen átalakítsák a gyártást, de vajon a szektor szereplői elmondhatják ugyanezt magukról?

Az elmúlt néhány évszázad során több ipari forradalom is végbement, elsőként a gépesítés zajlott le, ezután jött a tömegtermelés, később a digitális forradalom, és eljött az ideje az Industry 4.0-nak is.

A negyedik ipari forradalom részei a számítógépek vezérelte gépek, az automatizálás vagy a nagy mennyiségű adatok gyűjtése és elemzése – a hatékonyság, a nyereségesség és a biztonság fejlesztése érdekében. Olyan innovatív területekről van itt szó, mint a robotika, a 3D-nyomtatás vagy a vezető nélküli autók.

Az adatelemzés az Industry 4.0 hajtóereje

A digitális fejlődés éltető eleme az adat, az információ, ez határozza meg a többi között a termelést, az elosztást és akár a részvényesek döntéseit is. Az IoT Now összegzése szerint a versenyképesség növeléséhez az üzleti stratégia központi kiindulópontjává kell tenni a technológiát.

A kényes kérdések

Becslések szerint az okoseszközök robbanásszerű terjedésével számolhatunk, és 2020-ra várhatóan 50 milliárd internetre csatlakoztatott eszköz vesz majd körül minket. Intelligens készülékek alatt nemcsak a telefonokra, tabletekre és viselhető kiegészítőkre lehet gondolni, hanem a villanykörtétől kezdve az ipari gépekig minden minket körülvevő tárgyra. 

Az okoseszközök tervezőinek és gyártóinak figyelembe kell azonban venni a működési költségeket is, így például azt a többletköltséget, hogy ezek a csatlakoztatott tárgyak állandóan vagy meghatározott időnként kommunikálnak a hálózattal. Szintén heves vita tárgyát képezi a hálózati biztonság is, amely különösen érzékeny terület például az egészségügyi fejlesztések esetében.

Mi az IIoT haszna?

Végső soron, az IIoT (Industrial Internet of Things) segítségével a cégek hatékonyan tudják növelni a profitot, és azok a vállalkozások, amelyek képesek kihasználni a lehetőségeket, sokkal vevőcentrikusabbá és ezáltal sikeresebbé is válhatnak.

A sok milliárd eszközről begyűjtött mérések valós idejű információkkal is szolgálnak, de ezzel együtt a tömeges adatkezelés továbbra is nagy kihívást jelent. Nem minden adat értékes ugyanis a felhasználó, illetve a cég számára, ezért komplex algoritmusok szükségesek, melyek eldöntik, hogy bizonyos mérési eredményt fontos-e eltárolni, illetve helyük van-e a különböző aggregált elemzésekben.