Készülhetünk az Ipar 5.0-ra?

Kapcsolódó cikkek

Készülhetünk az Ipar 5.0-ra?

Készülhetünk az Ipar 5.0-ra?

gyártás

2 perc

Várhatóan sokféle definíciót kap majd a sorban következő ötödik ipari forradalom. A Universal Robots a robotok képességeinek és az emberek szakértelmének ötvözését emeli ki.

Csakúgy, mint a világ többi jelentős ipari bemutatóján, a 2017-es Hannover Messe kiállításon is a negyedik ipari forradalom vívmányai kerültek a középpontba. Noha az Ipar 4.0 még mindig nem tart ott, hogy jelentősebb mennyiségű gyártási beállítást fedjen le, az általa előrevetített lehetőségek – teljes mértékű automatizálás és az ebből adódó költségmegtakarítás – kecsegtetőek az ipari szereplők számára.

Ugyanakkor már régen elkezdődött az a folyamat, amely az okos, automatizált gyártóállomások és azok digitális kommunikációjának létrehozását célozta meg, melyet a szakmabeliek Ipar 4.0 néven foglaltak össze. A Universal Robots-nál viszont úgy gondolják, a robotika új fejlődési ága még ennél is izgalmasabb, és ennek a neve akár az Ipar 5.0 is lehetne.

Amíg a negyedik ipari forradalom keretében végzett telepítések főleg a minőség és a termelési folyamatok állandósítását, valamint az adatgyűjtést célozzák meg a kevésbé képzett munkások ismétlődő és megterhelő feladatainak kiváltásával, addig az Ipar 5.0 a magasan képzett dolgozók és a robotok közös munkáját jelentené annak érdekében, hogy egyedi termékeket és szolgáltatásokat hozzanak létre.

A tömeggyártástól a tömeges személyre szabásig

A cég szerint fontos visszahozni az emberi kreativitást az olyan munkafolyamatokba, ahol képzett dolgozók és a robotok dolgoznak együtt. A piaci követelmények és a fogyasztói elvárások ugyanis egyre jobban távolodnak a tömeggyártástól, és a végfelhasználók is sokkal inkább az egyedi igényeknek megfelelő termékekben gondolkodnak.

A vevők olyan termékeket, szolgáltatásokat és élményeket szeretnének, amelyekben megvan az az extra „emberi érintés”, ami segíthet nekik abban, hogy kifejezzék magukat. A vásárlók tehát nem csak tömeges testre szabást, hanem tömeges személyre szabást is várnak.

Például manapság az autóvásárló az interneten keresztül egyszerűen összeállít egy teljesen személyre szabott járművet, amilyenből nincs még egy ugyanolyan a vásárló környékén, városán vagy akár országán belül.

A robotok kiválóan képesek a szabványos termékek gyártására a szabványos rendszerek használatával, amelyek nagy sebességet és teljesítményt biztosítanak. Viszont ahhoz segítségre és irányításra van szükségük, hogy a termékek meg tudják kapni azt a pluszt, amitől egyedivé válhatnak.

A gépek és emberek közötti együttműködés újabb szintje

Az Ipar 5.0 lényegében a robotok képességeinek és az emberek szakértelmének ötvözete. Egy olyan folyamat, ahol egy kézműves vagy más képzett emberi dolgozó egyedi, kognitív adottsága összekapcsolódik az együttműködő robotok (kobotok) súlyemelő, állandó minőséget biztosító, valamint éjjel-nappal hibátlanul működőképes funkcióival.