Kitörési pontok és digitális dimenziók az építőiparban

Kapcsolódó cikkek

Kitörési pontok és digitális dimenziók az építőiparban

Kitörési pontok és digitális dimenziók az építőiparban

gyártás

2 perc

A Building Information Management az építés közös digitális nevezője, a digitalizáció nyelve ebben a szegmensben. Elindult a Trend FM-en az épületinformatikai menedzsmentről szóló sorozat!

A digitalizáció átalakította az építőipart a tervezéstől a projekt- és munkaszervezési folyamatokon, valamint a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig, majd később akár a bontásig. Az AFMTEC Services Kft. üzletfejlesztési vezetője a Monitor Délután műsorunkban elmondta, ma már egyrészről a megrendelők elvárják a nagy ipari beruházások esetében a BIM, vagyis az épületinformációs menedzsment alkalmazását, de a technológia egyre inkább nélkülözhetetlen a modern, versenyképes építőipar számára is. Németh Dániel szerint a BIM hiányában hosszú távon hátrányba kerülnek a piac szereplői versenytársaikkal szemben.

A cég kezdetben egy olyan adatbázis alapú menedzsmentszoftvert választott, aminek segítségével 14 szakági tervező munkáját sikerült támogatni. A BIM elsősorban egy menedzsmentfogalom, egy eszköztár. Első lépésként a tervezői folyamatokat segíti, hogy a beruházók számára ütközésmentes kiviteli tervek készüljenek. Ugyanakkor a technológia nem csupán egy háromdimenziós digitális modell, hanem munkaszervezési és ellenőrzési eszköz is.

„2019-2020 körül még csak a tervezőcégek nyitottak az épületinformációs modellezés felé, de 2021-2022 körül már volt olyan kivitelező partner is, aki igényelte ezt a rendszert. A kivitelezésben a BIM többnyire minőségellenőrzési feladatokat lát el, és ahogy zajlik az építkezés, a szakembereink lézerszkennerekkel és egyéb felmérő eszközökkel valós adatokat gyűjtenek az építési fázisok megvalósult állapotáról” – tette hozzá.

Németh Dániel szerint a kivitelezés végére létrejön egy digitális megvalósulási terv, amely pontosan tartalmazza a ténylegesen beépített gépészeti elemeket is. Ezután a következő lépés a megvalósult állapot üzemeltetési modellé való alakítása. Ennél a digitális modellnél centiméterre pontosan ki lehet mutatni, hogy ha valamelyik pillér minimálisan odébb épül, vagy egy ablak nem úgy helyezkedik el, ahogy a tervekben. A cél, hogy még időben tudjanak jelezni a kivitelezőnek. További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben arról is szó volt, hogy régebbi épületeknél hogyan lehet bevetni a digitális átvilágítást!