Lenyűgöző, mi mindenre képesek a mai robotporszívók

Kapcsolódó cikkek

Lenyűgöző, mi mindenre képesek a mai robotporszívók

Lenyűgöző, mi mindenre képesek a mai robotporszívók

gyártás

2 perc

A régebbi típusú robotporszívók véletlenszerűen választottak maguknak útvonalat. Ezzel sincs semmi gond, hiszen a feladatukat így is képesek voltak ellátni. A modern gépek fejlettebb algoritmus alapján dolgoznak, szisztéma szerint haladnak, így hatékonyabban tudják a funkciójukat betölteni.

Ezek az újdonságok

A Roomba 900-as sorozatba már forradalmi újdonságok kerültek beépítésre. A 976-os porszívó robotok tényleg mindent képesek érzékelni, és kitűnően tájékozódnak. Miközben végzik a feladatukat, térképet is készítenek egyúttal. Ezt egy okostelefonos alkalmazással meg is lehet tekinteni a takarítást követően.

Az iRobot nevű appnak hála akár okostelefonról vagy tabletről is mindent be lehet állítani, ami a robotporszívó kapcsán lehetséges. Ha van wifi a lakásban, akkor lehet szinkronizálni az eszközt. Így bármikor tud csatlakozni az iRobot szerveréhez, és folyamatosan frissíteni tudja a saját szoftverét.

A szisztematikus haladásnak betudhatóan egyetlen takarítási ciklusban nagyobb területet tud megtisztítani a robot. Akár egy méretes családi ház vagy egy irodaépület sem okoz neki problémát, hiszen 174 négyzetméteren tud dolgozni, mielőtt újból a töltőre csatlakozna.

A régi robotporszívók akkor már nem is jók?

Szó sincs arról, hogy a régi, de egyébként jól működő robotporszívókat mindenképpen le kellene selejtezni. A korábbi modellek is kitűnően használhatók, főleg, ha egy átlagos, 60-70 négyzetméteres lakás kitakarításáról van szó.

Ahol nagyobb területen kell az eszköznek munkálkodnia, ott érdemes lehet megfontolni egy új modell beszerzését. Ezek már szisztematikusan dolgoznak, így sokkal gyorsabban végeznek. A szőnyeggel borított helyiségekben a 976-os csúcsmodell a második generációs vákuum motorja segítségével 50%-kal nagyobb szívóerőt képes generálni, mint elődei, a 700-as szériák.

Fontos mérlegelni a választás előtt

A régebbi modellekben nincs még ilyen turbó mód, és az akkumulátorának a kapacitása is csekélyebb valamelyest. Célszerű azonban mérlegelni, hogy kinek milyen funkciókra van szüksége, mekkora területen kell a robotnak dolgoznia, hiszen a plusz funkciókkal felvértezett robotoknak értelemszerűen az ára is magasabb.

A 900-as sorozatról érdemes tudni, hogy nagy hatékonyságú navigációs rendszere van. A szenzorok és a kamera közösen térképezik fel a lakást. A Roomba 976-os a vSLAM technológiával dolgozik. Ennek lényege, hogy vizuális tájékozódási pontokat jelöl meg a lakásban a belső térképe számára. Így képes meghatározni azt, hogy tulajdonképpen hol is van éppen a lakáson belül.

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy akár egy-egy bútor alatt, akár azok lábait megkerülve minél optimálisabb útvonalon tudjon haladni az eszköz. A leesést gátló szenzoroknak hála akár emeletes házban is nyugodtan be lehet vetni a modern porszívó robotokat.