Lenyűgöző robotokkal rukkolt elő a Festo

Kapcsolódó cikkek

Lenyűgöző robotokkal rukkolt elő a Festo

Lenyűgöző robotokkal rukkolt elő a Festo

gyártás

2 perc

A német vállalat ipari robotokat gyárt, és a természet megoldásait másoló biomimetikus fejlesztésekben is otthonosan mozog. Ennek legújabb bizonyítékai a tollas BionicSwift robotmadár és a gömbkerekű BionicMobileAssistant mozgatható kar.

A Festo már korábban is készített repülő robotmadarat, illetve egy denevérszerű szerkezettel is előrukkolt. A BionicSwift azonban még a korábbi modelleknél is különlegesebb látványt nyújt, mivel mesterséges tollakkal képes repülni.

Az egyes lamellák rendkívül könnyű, rugalmas, de robusztus habból készülnek, és zsindelyre emlékeztető elrendezésben simulnak egymásra. A karbonból készült tollhoz csatlakozva a gép felépítése egy valódi madár tollazatához hasonlít.

A csuklós lamelláknak köszönhetően a repülést is jól másolja a gépmadár. Leereszkedéskor ugyanis a szárnyak képesek ellenállni a levegőnek, felszálláskor viszont kisebb ellenállást biztosítanak. Minden a „fedélzetről” irányítható, beleértve a beltéri helymeghatározó rendszert is.

A BionicSwifts madárrajok egymáshoz közel is tudnak repülni, az ultraszélessávú technológiának és a térérzékelésnek köszönhetően ugyanis képesek kikerülni egymást.

A BionicMobileAssistant modellt gyakorlatiasabb célokra tervezték. A mobil robot alapvetően egyetlen karból áll, amely egy labdán gurulva tud helyet változtatni. A gömböt mozgató három omnidirekcionális keréknek köszönhetően a gép bármilyen irányban képes könnyedén mozogni, miközben alig hagy nyomot.

A csúcstechnológiás robotkéz tenyerében és ujjaiban szenzorok százai találhatók, a hüvelykujj pedig roppant mozgékony. Ugyanakkor ez egyfajta „intelligenciát” is biztosít, hogy a robot tisztában legyen vele, mit is fog meg éppen, illetve kifinomult mozdulatokra is képes.

A gömbkerék viszont mozgás szempontjából bizonytalanabb alapot jelent, és a szerkezetet nem a nagyobb súlyok szállítására találták ki. Természetesen attól is függ, hogy ki milyen feladatra akarja használni a gépet. Ez a konstrukció valószínűleg a nehéz tányérokat szállító felszolgálónak kevéssé lenne alkalmas, viszont gyümölcs- és zöldségszedésre annál inkább megfelelő lehet.

Forrás: