Lufi vagy nem lufi? Dilemmák a Dolgok Internete körül

Lufi vagy nem lufi? Dilemmák a Dolgok Internete körül

Lufi vagy nem lufi? Dilemmák a Dolgok Internete körül

gyártás

2 perc

Az IDTechEx kutatói jóval visszafogottabb jóslatokra vállalkoznak az Internet of Things térhódításával kapcsolatban.

A cég elemzése szerint a Dolgok Internete áttörő sikerével szemben sok olyan eredmény is napvilágot látott már, amelyek sokkal óvatosabb növekedésre mutatnak rá, mint a fősodorból elkapott hírmorzsák és az optimista prognózisok legtöbbje. 

Véleményük szerint az IoT körüli hírek egy része igazából csak szenzációként hat, hiszen a korábbi jóslatokhoz képest a valóságban a fejlődésnek csak töredéke valósult meg, és a befektetések mértéke sem rúg olyan magasra, mint ahogyan azt korábban beharangozták a szakértők. 

Ahogyan az Internet of Things (IoT) 2017-2027 című jelentésből kiderül, a cégek még mindig a vártnál kisebb ütemben fektetnek be a bonyolult IoT-technológiát hasznosító eszközökbe, bár az valóban igaz, hogy a fejlesztésekre betervezett éves költségvetésük a dollármilliárdos nagyságrendet is eléri. Ez azonban szerintük még mindig kevés, ha figyelembe vesszük, milyen hatalmas számokkal dobálóztak korábban azok a kutatók, akik az IoT forradalom jövőbeli sikereit próbálták bizonyítani, közelebbivé tenni. 

Mennyire hitelesek az IoT-jóslatok?

A várakozásokhoz képest mérsékelt eredményekről beszámoló jelentés Hans Vesterbergnek, az Ericsson volt vezérigazgatójának 2010-es állításával is vitába száll, mely szerint a 2020-as évre 50 milliárd IoT-t alkalamzó készülék lesz mindennapos használatban. 

Az IDTechEx csapata a sokat mantrázott számokkal ellentétben azt hangsúlyozza, hogy az esetenként vad jóslatok legfeljebb arra jók, hogy óriásira duzzasszák a piaci lufit.

A kutatók nemcsak a problémát vázolták fel, de kísérletet tettek egy sokkal realistább szemléletű saját becslés kidolgozására is. E szerint 2020-ra mintegy egymilliárd hálózatba kötött eszköz lesz használatban a világon. Azt ugyanakkor a SiliconAngle összefoglalója nem részletezte, hogy pontosan milyen fejlesztéseket vettek bele az egymilliárdos előrejelzésbe.