M2M a tantermekben – Az óriáscégek is beülnek az iskolapadba

M2M a tantermekben – Az óriáscégek is beülnek az iskolapadba

M2M a tantermekben – Az óriáscégek is beülnek az iskolapadba

gyártás

3 perc

Az M2M- és IoT-technológia terjedése az oktatási rendszer szempontjából is számos lehetőséget rejt magában. Ezek többsége segíti a tanárok munkáját, és nagy valószínűséggel a diákoknak is elnyeri a tetszését.

Okos energiafogyasztás

A machine-to-machine technológia és az okosmérés (smart metering) hozzájárulhat az energiaköltségek csökkentéséhez, amely az alacsony költségvetésű intézményeknél igen nagy jelentőséggel bíró kérdéskör. Egy ohiói iskola például egy év alatt 128 ezer dollárnyi megtakarítást ért el különböző épületgépészeti, világítástechnikai automatizálásokkal, valamint a fogyasztás „okoseszközökkel” történő folyamatos monitorozásával.

Trendi kütyük

Az új eszközök egyéni szinten is javíthatják az iskolai munka hatékonyságát. Táblagépek és Google okosszemüveg segítségével könnyebben lehet követni a tanórákat, ezek a berendezések pedig az internet segítségével egymással is kapcsolatban állhatnak. Számos gyártó lát komoly növekedési potenciált az oktatásban. Az Apple például külön oktatási osztályt működtet, amely az iPadet egy mindentudó tankönyvvé kívánja alakítani, a Google pedig mindent megtesz azért, hogy szemüvegük elterjedt tanszerré váljon.

A technológia segítséget nyújthat speciális nevelési igényű gyermekek oktatásában is. Az Affectiva nevű cég által kifejlesztett Q Sensor ruhába épített érzékelők segítségével képes monitorozni az autista gyermekek stressz-szintjét.

Nagyobb biztonság

A Telit Campus Eye például biztonságos kezelőfelületek segítségével különböző információkat közvetíthet illegális vagy gyanút kiváltó tevékenységekkel kapcsolatban, adott esetben pedig egy vészhívó szám segítségével közvetlenül értesítheti a hatóságokat. Az ilyen rendszerek jelentősen hozzájárulhatnak a hallgatók biztonságérzetének növeléséhez, amikor esetlegesen gyanús jelekkel vagy bűncselekményekkel szembesülnek.

Jóllehet mindezen eszközök együttes használata és valamennyi oktatásban használt készülék hálózatba integrálása egyelőre még némileg távolinak tűnik, de nagyon is elképzelhető, hogy a gépek közötti kommunikáció és a Dolgok Internete (IoT) a jövőben a tantermekben is a mindennapok megszokott részévé válik.