Üzleti tipp: már a robotokat is érdemes lízingelni

Kapcsolódó cikkek

Üzleti tipp: már a robotokat is érdemes lízingelni

Üzleti tipp: már a robotokat is érdemes lízingelni

gyártás

2 perc

A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalatoknak nagy figyelmet kell fordítaniuk folyamataik hatékonyságára. A belső logisztika és a szállítási folyamatok automatizálása – melynek egyik leginnovatívabb megoldása az autonóm mobil robotok (AMR-ek) alkalmazása – döntő hatással lehet egy cég sikerére.

A robotizálásra és az új technológiák, mint például az autonóm mobil robotok (AMR-ek) telepítésére sokan komoly befektetésként tekintenek, azonban mindezt lízing segítségével költséghatékony módon is meg lehet valósítani.

Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a belső logisztika automatizálása nemcsak egy technológiai fejlesztés, hanem a versenyképesség fokozásának és a stratégiai előny megszerzésének egy fontos eszköze – összegezte Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots régiós értékesítési igazgatója.

Az autonóm mobil robotok telepítésével együtt jár a nagyobb hatékonyság és a megnövekedett biztonság, ami kimondottan igaz azokon a területeken, ahol az emberek és a robotok egymás közvetlen közelében dolgoznak.

Továbbá azzal, hogy az AMR-ek elvégzik az anyagok és termékek a gyárterület különböző állomásai közötti szállítását, az alkalmazottak ideje felszabadul. A munkavállalók így értékesebb feladatokkal foglalkozhatnak, például több tételnyi végterméket állíthatnak össze vagy a minőségellenőrzésre koncentrálhatnak.

Az AMR-ek gyors és egyszerű integrációja lehetővé teszi a hatékonyság szinte azonnali fellendítését. Emellett az alacsony kezdeti költségnek és a folyamatok gyors optimalizálásának köszönhetően gyorsan meg is térül a befektetés.

A robotlízing már valósággá vált

A legújabb opció még alacsonyabbra helyezi az ilyen típusú befektetések pénzügyi küszöbét és még nagyobb rugalmasságot nyújt a cégek számára. Ez a telepítési modell az olyan vállalkozások számára is elhozza az automatizációt, amelyek különben nem engedhetnék meg maguknak, hogy befektessenek ebbe a technológiába.

A vásárlók csökkenthetik a robotok telepítésével járó kockázatokat is, mivel ebben a felállásban a forgalmazók nem a robotot, hanem azok használatát és a nekik köszönhető eredményeket árusítják.

A Mobile Industrial Robots 2019-ben indította pénzügyi megoldását, a MiR Finance szolgáltatást. A gyártó piackutatása szerint a vizsgált négy iparágat – autóipar, elektronikai gyártás, független logisztikai szolgáltatás (3PL) és napi fogyasztási cikkek (FMCG) – képviselő válaszadók 88%-a szerint a befektetés megtérülése körüli aggodalmak lassítják az automatizálás elterjedését. A költséghatékony mobil robotok ezzel szemben gyors, gyakran kevesebb, mint egy éven belüli megtérülést kínálnak.