Menekültek ezreinek segíthetnek a Vodafone fejlesztései

Menekültek ezreinek segíthetnek a Vodafone fejlesztései

Menekültek ezreinek segíthetnek a Vodafone fejlesztései

gyártás

3 perc

A vállalat alapítványa több ezer menekült életének megkönnyítésére alkalmas újdonságot mutatott be Barcelonában, a Mobile World Congress (MWC) szakkiállításon.

A nemzetközi Vodafone Alapítvány a napokban mutatta be az „Instant Charge” elnevezésű hordozható kültéri mobiltöltőt, amely egyszerre több mint hatvan készülék feltöltésére alkalmas.

A berendezést az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által Európa partjainál végzett menekülttábori munka támogatására hozták létre, elsősorban olyan helyek ellátására, ahol a megfelelő mobil lefedettség ellenére sem áll rendelkezésre a készülékek feltöltéséhez megfelelő infrastruktúra.

Több helyszínen több tízezer menekültnek segíthet az Instant Charge, beleértve a görög Leszbosz és Számosz szigeteket, ahol ingyenes WiFi-szolgáltatás is elérhető.

Instant Classroom Lite

Az MWC kiállításon a nemzetközi Vodafone Alapítvány másik újdonsága az Instant Classroom Lite. Ez a fejlesztés az alapítvány által 2015-ben – szintén az MWC-n bemutatott – Instant Classroom („digitális iskola dobozban”) megoldására épül.

Az UNHCR-rel együttműködésben kialakított innováció célja nagy létszámú osztályok oktatása afrikai menekülttáborokban: egy szerverként szolgáló laptopból, egy kivetítőből és egy hangrendszerből áll, 3G-s és 4G-s internet-kapcsolódási lehetőséggel.

Az eredeti megoldás egy 52 kilós bőrönd, amely 25 táblagépet, 3G-s modemet, egy laptopot és egy kivetítőt tartalmaz. Az új „doboz” súlya ennek mindössze a fele, így könnyen tárolható és hordozható a menekülteket elszállásoló települések – mint például a kenyai Dadaab – iskolái között, és csupán 10 perc alatt „bevethető”.

Instant Charge

Ez a fejlesztés egy körülbelül 23 kiló súlyú dobozt foglal magában, amely generátorral és más energiaforrással – így például napenergiával – kombinálva akár 66 készüléket is képes egyszerre tölteni.

A berendezés négy modulból áll, ami elejét veszi a katasztrófakörnyezetben könnyen kialakuló tolongásnak. Ezenfelül kültéri használatra is alkalmas (a készlet vízálló), és kevesebb mint 10 perc alatt felállítható. A berendezés 60 darab USB-töltőbemenettel, valamint hosszabbító kábellel rendelkezik, így egy időben 66 okostelefon töltésére alkalmas.
 
Az Instant Charge az Instant Network-kel együtt is használható. Ez utóbbi egy olyan hordozható mobilhálózat, amelyet már a világ számos pontján bevetettek természeti katasztrófákat követően, Kenyától egészen a Fülöp-szigetekig.

„Amikor az UNHCR-rel karöltve alapítványunk felmérte, hogyan tudna legjobban segíteni, a menekültektől érkező egyik kérés az volt, hogy fel tudják tölteni mobilkészülékeiket. A világ sok más tájáról származó menekültekkel ellentétben az Európába érkező menekült családok zöme okostelefonnal és nem egyszerűbb, korlátozottabb funkciójú mobilokkal rendelkezik, így nagyobb az igény a töltési lehetőségre. Az Instant Charge erre az igényre válaszul született meg” – mondta Oisin Walton, a Vodafone Alapítvány programvezetője.