Merre robog tovább a Dolgok Internete?

Merre robog tovább a Dolgok Internete?

Merre robog tovább a Dolgok Internete?

gyártás

2 perc

Még azok is elismerik, hogy a technológia gyerekcipőben jár, akik már vásároltak a milliónyi elérhető otthoni okoskütyüből akár egy villanykörtét, egy kapcsolót vagy egy mozgásérzékelőt. A fejlesztések iránya mellett a másik kulcskérdés a biztonság.

Biztonság magas fokon

A Samsung egyik jelentésében kritikusan fontos következő lépésnek tartja, hogy 2020-ra minden internethez kapcsolódó készülék biztonságos legyen, a cég szakértői szerint igazi veszélyt jelenthet, hogy a rohamléptekben fejlődő technológia lekörözi a biztonság kérdését. A következő három évben mintegy 7,3 milliárd eszköz gyártójának kell erre a problémára megoldást találnia. 

A jövőben a vállalatok egyfajta „digitális Darwinizmus” előnyeit is élvezhetik majd, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás (machine learning) ugyanis korábban sosem látott mértékű fejlődést tesznek lehetővé, hiszen a gépek saját magukat is tökéletesíthetik.

A másik oldalon viszont a kockázatok is egyre nőnek. Nemrégi eset, hogy a régebbi verziószámon futtató készülékekből létrehozott IoT-botnetek („zombi számítógépek" hálózata) nagy hálózatokat, illetve szolgáltatásokat terheltek túl és kapcsolták le az internetről, egy kínai cég pedig ezzel összefüggésben 4,3 millió veszélyessé vált kamerát hívott vissza. 

Beszélgető gépek

A megbízható hálózatok kialakításának középpontjában mindössze egy tényező, az egymással kompatibilis szabványok rendszere áll, az összeköttetésben álló készülékeknek ugyanis ahhoz, hogy adatokat továbbíthassanak és megoszthassanak, tudniuk kell hatékonyan kommunikálni egymással.

Az Institute of Electrical and Electronics Standards Association listáján jelenleg még számos különféle felhasználásra alkalmas, fejlesztés alatt lévő vagy már működő sztenderdet sorolnak fel. Természetesen újabb és újabb igények merülnek fel, ha viszont az egységes szabványok a gyakorlatban is megvalósulnak, akkor még több eszköz es applikáció kapcsolódhat össze.

A témát ipari szinten közelítette meg a Microsoft. IoT Central elnevezésű rendszerük olyan központi platformot biztosít a cégeknek, amelyhez kapcsolódhatnak az IoT-készülékek, így egyszerűbbé válik a hálózatok létrehozása is.  

Számtalan lehetséges út

A Dolgok Internetét még a koncepciót jól ismerők is kiforratlan piacként jellemzik, 2016 azonban fordulópontot jelentett ebben a tekintetben. A Hypercat szabványt már több cég, így az ARM, az Intel, az Amey, a Bae Systems és az Accenture is támogatja, és vállalatok közös formátumot alakítottak ki például az URL-gyűjtemények közzétételére.

A techUK IoT-vezetője, Matthew Evans szerint rövid távon az IoT szinte biztosan megjelenik majd azokon a területeken, ahol sokba kerülne nem belenyúlni a rendszerekbe. Itt leginkább olyan mindennapos feladatokra kell gondolni, mint a parkolóhelyek keresése vagy a hűtő tartalmának távoli ellenőrzése. A szakember úgy véli, hogy végső soron az teszi legizgalmasabbá a technológiát, hogy nem lehet tudni, melyek lesznek a fő felhasználási területek, és hogy mekkora hatással lesz majd az életünkre.

Forrás: Wired