Mesterséges intelligencia: együttműködik az ABB és az IBM

Mesterséges intelligencia: együttműködik az ABB és az IBM

Mesterséges intelligencia: együttműködik az ABB és az IBM

gyártás

3 perc

A stratégiai együttműködés célja, hogy új, innovatív technológiai megoldásokat teremtsenek a közművek, az ipar, valamint a közlekedés és az infrastruktúra terén.

Az ügyfelek profitálhatnak az ABB iparági szaktudásából és digitális megoldásainak széles kínálatából, amelyet az együttműködés keretében ötvöznek az IBM mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, valamint a különböző ipari vertikumok terén felhalmozott szaktudásával. Az ABB Abilityre és a Watson mesterséges intelligenciára alapozott első két közös ipari fejlesztés a gyári termelés és a villamosenergia-hálózatok terén biztosít majd valós idejű kognitív döntéstámogató információkat. 

„Ez a hatékony kombináció már az ipari technológia következő szintjét képviseli, és többet kínál a jelenlegi összekapcsolt rendszereknél, amelyek egyszerűen csak adatgyűjtési feladatokat végeznek. Ezekkel a nagy teljesítményű megoldásokkal az ügyfelek kiaknázhatják a negyedik ipari forradalom kínálta előnyöket” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

Áttörés a hatékonyságban

Az új megoldások javítják a minőségellenőrzést, csökkentik az állásidőt, valamint növelik az ipari folyamatok sebességét és hozamát is. Az adatokat értelmezésre, érzékelésre, következtetésre és lépések megtételére használó kognitív gépek segítségével az ipari szereplők kiiktathatják majd az alacsony hatékonyságú folyamatokat és a felesleges redundáns feladatokat. 

„Az ipari vállalatok termékeivel, létesítményeivel és rendszereivel kapcsolatos adatok ugrásszerű haladást ígérnek az innovációban, valamint a hatékonyság és a biztonság fejlesztése terén is” – nyilatkozta Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója, igazgatósági elnöke

Intelligens segítség a gyártásban

A közös fejlesztében az ABB rendszere végzi a valós idejű termelési állapotadatok (production images) gyűjtését, majd a szükséges elemzést az IBM gyártáshoz kifejlesztett ipari internetalapú megoldása, a Watson IoT for Manufacturing hajtja végre.

Ezeket a vizsgálatokat korában manuálisan végezték, így a folyamat gyakran lassú és hibákkal terhelt volt. Az új megoldás bevezetésével a cégek úgy növelhetik a gyártósorok kapacitását, hogy közben javítják a pontosságot és biztosítják a minőségi színvonalat.

Ahogy az alkatrészek végighaladnak a gyártási folyamat fázisain, a rendszer jelzi a gyártó felé a szerelvény minőségében észlelt olyan kritikus hibákat, amelyek szabad szemmel nem is érzékelhetők. A hibaüzeneteknek köszönhetően pedig a minőségellenőrzési szakemberek gyorsan beavatkozhatnak a folyamatokba.

Optimalizálható hálózatüzemeltetés

A két cég a Watson képességeit arra is használja, hogy historikus és időjárási adatok alapján prognosztizálja a kínálat szerkezetét a villamosenergia-termelésben, illetve a kereslet alakulását a fogyasztásban. Ezáltal a villamosipari közüzemi cégek optimalizálni tudják a meglévő intelligens hálózatok (smart grid) üzemeltetését és karbantartását, amelyeknek a hagyományos és a megújuló energiaforrások új egyensúlya miatt egyre komplexebb követelményeknek kell megfelelniük. 

A megoldás a hőmérséklet, a napsütéses órák száma és a szélsebesség előre jelzett értékei alapján prognosztizálja a fogyasztói oldalon jelentkező keresletet, ami alapján a közüzemi vállalatok meghatározhatják az optimális terheléskezelést és a valós idejű árakat.