Mesterséges intelligencia: ilyen a nyerő stratégia Az AI-vel ellátott jövőre való felkészülés érdekében a cégvezetőknek a következő szempontokat is érdemes figyelembe venniük. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3192/articles/20171011180558/accenture-ai-strategia.jpg

Mesterséges intelligencia: ilyen a nyerő stratégia

2017. október 11. 20:35
2'
Az AI-vel (Artificial Intelligence) ellátott sikeres jövőre való felkészülés érdekében a cégvezetőknek a következő szempontokat is érdemes figyelembe venniük.

Az Accenture legutóbbi jelentésében nemcsak azt fejti ki, milyen hatással lesz a világgazdaságra a mesterséges intelligencia elterjedése, hanem tanácsokat is ad a cégvezetőknek, hogyan húzhatnak hasznot a technológiából.

1. AI stratégia fontossága és a vezetőség hozzáállása: a cég felső vezetésének meg kell ismernie a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, ütemtervet kell készíteniük. 

2. A HR átalakításával hozzanak létre HAIR-t: a HR-vezető szerepe nemcsak az emberi munkatársak menedzselése lesz, hanem kiegészül az ember-gép kölcsönhatások menedzselésével (Human AI Resources – HAIR).

3. Tanuljanak gépekkel: a vállalkozásokat a tanulás és dolgozói oktatás változó jellegéhez igazítsák, a cégvezetőknek elsősorban a munkatársaik igényeire kell összpontosítaniuk.

4. Új pozíció megteremtése: szükséges egy adatellátásilánc-vezető kinevezése is, akinek feladata az integrált, az elejétől a végéig terjedő adatellátási lánc kiépítése és menedzselése.

5. Hozzanak létre egy mindenre nyitott AI kultúrát: a bizalom, a nyíltság és az átláthatóság kulcsfontosságú az ember és gép közötti kapcsolat jó működéséhez. A cégvezetőknek úgy kell megfogalmazni a szabályokat és kialakítani a vállalati kultúrát, hogy minimálisra csökkentsék a hibrid munkaerő kockázatát, miközben a lehetőségeket maximalizálják.

6. Vigyék a felhasználókat a felhőbe: az innováció következő fázisában a felhasználóktól származó adatok AI képességekkel lesznek felruházva, ami új, korábbi folyamatoktól radikálisan eltérő üzleti lehetőségeket hoz létre.

7. Lépjék túl az automatizálást: a mesterséges intelligencia terén tett haladás után a vállalatoknak további lépéseket kell tenniük, hogy hasznosítsák a dinamikus, öntanuló és önirányító gépek intelligenciáját.

8. Mérjék az algoritmusok megtérülését: a hagyományos eszközöktől eltérően a gondolkodó eszközök értéke növekszik az idő múlásával, ezért új pénzügyi metrikákra lesz szükség az „AI-megtérülés” megfelelő felméréséhez.

A figyelmébe ajánljuk:

Elveszik-e a munkánkat a robotok?

Az ipari automatizáció trendjét többnyire kétféle szemszögből mutatják be: vagy a technológia iránti lelkesedéssel, vagy pedig komoly aggodalmakkal, hiszen az újabb gépesítés tömegek munkájának elvesztésével járhat.
Olvasson még a témában:

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

Robotinvázió a magyar gyárakban

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.