Mesterséges intelligenciában utazik a Samsung

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligenciában utazik a Samsung

Mesterséges intelligenciában utazik a Samsung

gyártás

2 perc

A dél-koreai elektronikai óriáscég egymás után három kutatási központot is nyitott, amelyek közül az egyik az angliai Cambridge-ben található. Nem ez az első eset, amikor a cég profitál az egyetemekhez köthető tudományos kutatásokból.

A brit AI központ vezetője nem más, mint az egykoron a Microsoft Cambridge-i kutatólaborját igazgató Andrew Blake. Ő egyébként úttörője olyan rendszerek fejlesztésének, amelyek lehetővé teszik a számítógépek számára a vizuális adatok értelmezését.

A központ megközelítőleg 150 AI-technológiában jártas munkatársat keres. Ez a szám a közeljövőben akár négyszázra is emelkedhet. A bejelentés kapcsán megszólalt a brit kormányfő is. Theresa May szerint ez a döntés is megerősíti, hogy az Egyesült Királyság világvezetőnek számít a mesterséges intelligencia kutatásában.

A Samsung a többi között azért is tette le a voksot az angliai város mellett, mert a világhírű egyetemen komoly eredményeket értek már el az ún. gépi tanulás tanulmányozásában. Továbbá Cambridge-ben már most is több kutatóközpont található (például a már említett Microsoft Research Lab is) képzett és tapasztalt munkaerővel.

A gépi tanulás (Machine Learning) a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI vagy MI) egyik ága. Olyan rendszerekkel foglalkozik, melyek képesek tanulni, vagyis a tapasztalatokból tudást generálnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendszer példaadatok, minták alapján képes önállóan vagy emberi segítséggel szabályszerűségeket felismerni. Az erre a célra fejlesztett programok nem csupán betanulják „kívülről” a mintákat, hanem képesek ezek alapján általánosításra, majd – a tanulási szakasz végeztével – az ismeretlen adatokra vonatkozólag is „helyes” döntéseket tudnak hozni. Három fő területe a klasszifikáció, a regresszió és a klaszterezés.

Blake azt is elmondta, hogy a központ elsősorban azokra a számítógépes módszerekre fókuszál, amelyek az emberi érzelmeket, reakciókat ismerik fel. A kutatások célja az emberek és az egyre intelligensebb gépek közti kommunikáció fejlesztése.

Hyun-suk Kim, a Samsung vezérigazgatója külön kitért az AI fontosságára a vállalat gyártási területein. A dél-koreai konszern például szeretné felhasználni az eredményeket a telefongyártásban, ugyanis az emberi viselkedéssel kapcsolatos kutatások segíthetnek a személyre szabott szolgáltatások kialakításában.

A Samsung Research a napokban Torontóban és Moszkvában is megnyitotta a mesterséges intelligencia központját. A vállalatnak eddig Szöulban és a Szilícium-völgyben voltak hasonló laborjai.

Természetesen más óriáscégek is gőzerővel dolgoznak az AI-fejlesztéseken. A Facebook alig egy hónapja jelentette be két új kutatóközpontjának megnyitását Pittsburghben és Seattle-ben. Az Alphabet tulajdonában lévő londoni DeepMind-nak pedig március óta már Párizsban is van központja, miután tavaly két hasonló egység kezdte meg működését Kanadában (Montrealban és Edmontonban).

Forrás: