Mi a kapcsolat az alkohol és a viselhető kiegészítők között?

Kapcsolódó cikkek

Mi a kapcsolat az alkohol és a viselhető kiegészítők között?

Mi a kapcsolat az alkohol és a viselhető kiegészítők között?

gyártás

1 perc

Tudósok egy csoportja rugalmas szálak létrehozásával és a vörösborból kivont savak hozzáadásával forradalmasítaná a viselhető kiegészítőket.

A Manchesteri Egyetem kutatói vörösborból, kávéból vagy fekete teából kivont csersav segítségével hoznának létre a jelenleginél jóval tartósabb és rugalmasabb anyagot. Kísérleteik során ugyanis azt tapasztalták, hogy a tannin hozzáadása javított a különféle anyagok – például a pamut – mechanikai tulajdonságain. Mindez arra ösztönözte őket, hogy viselhető kiegészítőket fejlesszenek ki rehabilitációs megfigyeléshez, jelentősen növelve az eszközök élettartamát.

A rugalmas szenzorok tartósságának javításával létrehoztak a többi között kapacitív légzésfigyelő szenzorokat és szélsőséges körülmények között használható, rugalmas érzékelőkkel felszerelt műkezet is. A viselhető kiegészítők esetében eddig a hajlítás-hajtogatás gyenge pontot jelentett, mivel az apró mikrorepedések megszakíthatják az anyag vezetőképességét.

Dr. Xuqing Liu, a kutatócsoport vezetője elmondta, a hagyományos vezetőanyagok nem képesek megfelelően kötődni a rostokhoz, ami alacsony vezetőképesség eredményez. Hogy jobban megérthessük, hogyan is jön a képbe a tannin, elég csak arra gondolni, mi történik, ha vörösbor, kávé vagy fekete tea ömlik a ruhánkra. Ilyenkor nem egyszerű megszabadulni a folttól. Ennek egyik oka, hogy a fenti italokban található tanninsav erősen adszorbeálhatja az anyagot a szál felületén. És pontosan ez a fajta „tapadás” az, ami jól jöhet más területen is.

Az új kutatás bebizonyította, hogy ez a bizonyos tanninsavréteg növeli az anyag vezetőképességét és a felszívódásnak köszönhetően a hajlítást és a hajtogatást is jól bírja. A csapat kereskedelmi forgalomban kapható tanninokkal dolgozott, de kipróbálták a vörösboros, a feketeteás és a kávés „verziót” is, ahol ugyanazokat az eredményeket tapasztalták.

Mindez a következő generációs viselhető kiegészítők árának csökkenését, valamint a kényelem és a strapabíróság növelését eredményezné. Így a merev és kényelmetlen nejlon helyett a többi között pamutot is lehetne használni a fejlesztésekhez. A szakemberek szerint az áramköröket közvetlenül az anyagok felületére lehetne nyomtatni, így alakítva ki a rugalmas áramköri lapokat.

Forrás: