Mindenki nyerhet a digitális gyárakkal?

Kapcsolódó cikkek

Mindenki nyerhet a digitális gyárakkal?

Mindenki nyerhet a digitális gyárakkal?

gyártás

2 perc

A modern technológiák a gyártási folyamatokat is forradalmasíthatják, és a fenntarthatóbb működésben is hozhatnak előrelépést.

Az intelligens gyár lényege, hogy a többi között a digitális ikrek segítségével valós időben monitorozható a gépek működése, így az esetleges problémák még időben észlelhetők és orvosolhatók.

Az ipari dolgok internete (Industrial Internet of Things, IIoT) egyre nagyobb teret hódít. Az ipari IoT és a digitális gyár kéz a kézben járnak. A kapcsolódó innovatív módszerek pedig újfajta megoldást jelenthetnek munkahelyi fejlesztés és a folyamatos termelési kapacitás biztosítása szempontjából.

Az IIoT forradalma a gyártásban

Az ipari dolgok internete voltaképpen a dolgok internete (Internet of Things, IoT) infrastruktúrájának egyik ágát jelenti. Az IoT több területen is elterjedt, legyen szó az okosotthonokról, a munkahelyekről vagy az ipari telepekről.

A szenzorok és a visszacsatolási csomópontok sokaságával a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és sok más adatelemző keretrendszer használatával következetes visszacsatolás nyerhető a gépek működéséről. Mindez segít a termelékenység és a dolgozói biztonság fenntartásában.

A digitális gyár ennek az üzleti megközelítésnek a továbbfejlődését jelenti. A big data révén kihasználhatók az állandó információáramlásban rejlő lehetőségek egy olyan működőképes digitális iker felépítéséhez, amely képes leképezni egy valódi gyárat a digitális szférában.

Így az üzemeltetők folyamatosan, akár percről percre nyomon követhetik az egyes berendezések működését és karbantartási ütemtervét. A digitális gyár tulajdonképpen olyan új technológia, amelyet az IIoT interoperabilitása hajt, újragondolva ezzel a munkavégzést.

Digitalizáció és környezeti fenntarthatóság

A digitális üzem a működési hatékonyság mellett a környezeti fenntarthatóságnak való megfelelésben is fontos szerepet játszik. Ilyen szempontból a gyári környezet különösen kritikus pontot jelent, mivel a munka például vegyi anyagokkal vagy fémekkel folyik. Márpedig ilyen körülmények között a megfelelő környezetvédelem biztosítása különösen nagy kihívást jelent.

A digitális gyár viszont előrelépést hozhat a környezeti hatások megfigyelésében és a környezetszennyezés csökkentésében.

A modell segítségével növelhető a gyártási hatékonyság. A folyamatos monitoring és az aktuális körülményekhez történő alkalmazkodás révén pedig hatékonyabban javíthatók az egyes folyamatok, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatóság növeléséhez.

A digitális gyár összeségében nemcsak a gyártás, hanem a munka jövőjét is jelentheti.

Forrás: