Mit változtat meg 2017-ben az IoT?

Mit változtat meg 2017-ben az IoT?

Mit változtat meg 2017-ben az IoT?

gyártás

4 perc

Sok szempontból szinte lehetetlen megjósolni, hogy mi is vár egy alakulóban lévő piacra, hiszen az Internet of Things csupán most kapcsolt második sebességbe. Az viszont borítékolható, hogy a Dolgok Internete univerzuma várhatóan a következő években is hihetetlen léptékben bővülhet tovább.

John Chambers, a Cisco volt vezérigazgatója szerint 2020-ban világszerte nagyjából 50 milliárd intelligens eszköz lesz forgalomban, ezzel pedig a piac értéke megközelíti majd a 19 billió dollárt. 

Daniel Burrus vezető jövőkutató azon véleményének adott hangot, hogy a szakértők korábban teljesen alábecsülték a használati tárgyak interneten keresztüli hálózatba kapcsolásának lehetőségeit. A szakember ezt az okosbeton példájával támasztotta alá, amely képes arra, hogy kommunikáljon az összekapcsolt autóval összeköttetésben álló intelligens közműhálózattal. A fejlesztés előnye, hogy ezzel el lehet kerülni a jegesedés okozta baleseteket az utakon; ráadásul ez pusztán egyetlen példa azokra a forradalmi változásokra, amelyeket a Dolgok Internete lehetővé tesz. 

Érdemes azonban hozzátenni, hogy miközben arra összpontosítunk, hogy miképpen lépnek egymással kapcsolatba az intelligens készülékek, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az IoT alapjaiban változtatja majd meg a hétköznapi kommunikációt. Az emberek közti interakció már most is gyökeresen eltér az öt évvel ezelőttitől, az információcsere a különböző generációk között pedig szinte a felismerhetetlenségig megváltozott – emelte ki Michael Affronti, a Fuze termékfejlesztési alelnöke.

Íme néhány példa, hogy miként alakíthatja át a kommunikációt a Dolgok Internete a következő években: 

Párbeszéd a készülékekkel (interaktív kommunikáció)

A várakozások szerint az év folyamán várható első nagyobb horderejű változás nem feltétlenül a kommunikáció módjában következik be, sokkal inkább a közönségében. Miután a mesterséges intelligencia (AI) folyamatosan fejlődik, az eszközeinkkel való interakció egyre inkább hasonlít majd egy párbeszédre, ugyanis a gépek is képesek lesznek arra, hogy reagáljanak a felhasználók kéréseire és igényeire. 

Egyszerűbb C2B (felhasználó és gyártó közötti) kommunikáció

Egészen napjainkig az Internet of Things inkább a technológiai óriások és multinacionális vállalatok játszótere volt, de annak köszönhetően, hogy az innováció már a kisebb cégekhez is kezd „leszivárogni”, a felhasználók és a vállalkozások közti kapcsolat szintén radikálisan megváltozhat. 

Azonnali interakció

Miután a Dolgok Internetéhez csatlakozó készülékek a nap során folyamatosan küldik az általuk összegyűjtött adatokat a hálózatnak, a spontán és azonnali reakció lehetősége is ugrásszerűen megnövekszik. Erre egyik példa, amikor az étterem a vacsora után máris közzéteszi a vendégeiktől származó élménybeszámolókat, hogy ezáltal még több potenciális ügyfelet nyerjenek meg maguknak. 

Biztonságos adatmegosztás 

Tekintettel arra, hogy a mindennapok során használt IoT-alapú eszközök száma rohamléptekben bővül, a gyártó cégeknek továbbra is a prioritások között kell számon tartaniuk a biztonság kérdését. A Gartner piackutató azt jósolja, hogy 2020-ra az internetes támadások mintegy negyede a Dolgok Internetéhez csatlakozó gépeket veszi majd célba, tehát a fejlesztőknek be kell bizonyítaniuk, hogy termékeik megfelelően védettek a kiberbűnözőkkel szemben. 

Időmegtakarítás

Az Internet of Things elsődleges célja, hogy minél több területen javítsa a hatékonyságot. Az ügyfelek számára ez azt jelenti, hogy könnyen és gyorsabban vásárolhatnak, vagy még több technológiai segítséget kapnak a hétköznapi tevékenységek során. A vállalatok az okosmegoldások által pedig költséghatékonyabbá válhatnak és időt spórolhatnak meg, például azáltal, hogy gyorsabban felismerik a fogyasztói igényeket, és rugalmasabban reagálnak azokra. 

Forrás: IoT Now