Mitől lesz vonzó egy IoT-termék? A felhasználói élmény (User Experience – UX) tervezése már-már külön iparágnak számít. A Dolgok Internete elterjedésével sok más szektor mellett most ez a terület is új kihívások elé nézhet. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2948/articles/20170707153255/felhasznaloi-elmeny.jpg

Mitől lesz vonzó egy IoT-termék?

2017. július 8. 20:30
3'
A felhasználói élmény (UX) tervezése már-már külön iparágnak számít. A Dolgok Internete elterjedésével sok más szektor mellett most ez a terület is új kihívások elé nézhet.

Az évek során az UX-tervezés (User Experience) folyamatosan le tudta követni az újonnan felbukkanó technológiákat, kezdve az asztali számítógépek grafikai felületeitől az internet elterjedésén át a telefonok térnyeréséig. Most azonban a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) számtalan új feladatot adhat a tervezők számára.

Komplex megközelítések

A problémák elsősorban abból fakadnak, hogy az IoT alapjaiban vonja össze a szoftveres és a hardveres tervezést. Így nem elég, ha a termékek fejlesztői korábban csak hardverrel foglalkoztak: egy okoseszköz lényegi eleme a vezérléshez szükséges applikáció vagy az internetes felület is, így ennek a tervezésére is jóval nagyobb hangsúlyt kell fekteni.

A termék különböző részeinek kidolgozása általában külön szakmai csapathoz tartozik. Az UX szempontjából a felhasználót azonban nem érdekli, hogy ki felelt az egyes részfeladatokért, ő egységes élményt szeretne, amelyben a hardver sajátosságai egyértelműen jelennek meg az azt vezérlő szoftverben is, és fordítva. Íme, néhány gyakorlati példa, hogy milyen feladatot is jelent mindez egy UX-szakemberek számára.

Fogyasztói piac

Nézzük meg példaként az okostermosztátot. Az eszköz esetében már a formatervezés során is fontos az esztétikus megjelenés, hiszen anélkül a vásárlók nem lennének hajlandóak megvenni és felszerelni a falra. Gyakori az a felhasználói élményre vonatkozó kérdés, hogy kapjon-e külön érintőképernyőt a termék, vagy elég néhány fizikai gomb és a működést jelző LED-ek.

Ezen túl mindenképpen szükség van online (akár egy böngészőből elérhető felületre), valamint okostelefonos applikációkra is. Azon túl, hogy ezeknek a felületeknek is ízlésesnek és felhasználóbarátnak kell lenniük, nagyon fontos az egységesség is. A lényeg, hogy a felhasználó úgy érezze, egyetlen terméket ér el különböző felületeken keresztül, ne pedig azt, hogy több különböző megoldást használ.

Ipari megoldások

Az iparban használt IoT-termékek során sokszor még több probléma merülhet fel. Nézzünk meg ilyen szempontból a napelemes paneleket, melyeket az épületek tetejére kell szerelni. Természetesen itt kiesik az a feladat, hogy mindenképpen dizájnos megjelenés szükséges. Fontos megfontolni azonban, hogy a telepítést vagy a szerelést végző szakember hogyan tudja gyorsan ellenőrizni a panelek állapotát. Kijelző kerül minden napelemre, vagy csak egyszerű fények jelzik a működést és hatásfokot?

Ipari távfelügyeletek műholdak segítségével

Az ipari megoldások esetében is szükség van webes felületre, hiszen ennek segítségével ellenőrizheti az áramtermelést az épületfenntartó, a technikusok pedig könnyebben elháríthatják a felmerülő problémákat anélkül, hogy minden egyes panelt szét kellene szerelni. Fontos ugyanakkor arra is gondolni, hogy minden ipari termék csatlakozik valamilyen központi vezérlőrendszerhez, így ennek gördülékenységét is jól meg kell tervezni. Egy nehézkes csatlakozási folyamat ugyanis ronthatja a cég hírnevét a rendszergazdák körében.

Röviden tehát azt érdemes kiemelni az ipari IoT-termékekkel kapcsolatban, hogy a tervezés nehézségei nemcsak a sokféle felület egységessé tételében rejlenek, hanem abban is, hogy többfajta felhasználóval is számolni kell, az épületfenntartóktól kezdve a szerelőkön át a fejlesztőkig és a rendszergazdákig.

Hogyan garantálható az egységesség?

Nem létezik mindent átfogó aranyszabály arra, hogy mikor éri el a megfelelő szintet a felhasználói élmény. Az azonban mindenképpen segít, hogyha a termékfejlesztésért felelős vezető jól átlátja az eszköz különböző vezérlőfelületeit, valamint az összes felhasználótípust. Így segíthet megteremteni a kommunikációs csatornát a külön dolgozó csapatok között, és hamar észreveheti, ha valamelyik terület fejlesztése túlságosan eltérne a többitől, és tanácsaival átirányíthatja a tervezőket a helyes útra.

Forrás: IoT for All

A figyelmébe ajánljuk:

IoT-készülékek: a tervezés buktatói

Az elektronikai eszközök megtervezése önmagában komplex feladat minden vállalat számára, az internetre csatlakoztatott termékek azonban további problémákat vetnek fel.
Olvasson még a témában:

Így segít az IoT a szarvasmarhatartóknak

A szabadon tartott szarvasmarháknál a borjú születése sokszor nem várt kockázatokkal járhat, ha pedig a gazda pedig nem tud időben ott lenni, akkor az a legrosszabb esetben akár mindkét állat életébe kerülhet.

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

Tajvan régebben egyet jelentett a játékgyártással és az elektronikai alkatrészekkel, de az ország a területén zajló agrárforradalom révén a jövőben nagyobb világgazdasági befolyásra tehet szert.