Az 5G teheti még látványosabbá az IoT térhódítását Lassan teljesen átszövi az üzleti világot és mindennapjainkat a Dolgok Internete (IoT). Az okostechnológia még számottevőbb elterjedése szorosan kapcsolódik az 5G-hez is. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3351/articles/20171213163423/mobil-iot.jpg

Az 5G teheti még látványosabbá az IoT térhódítását

2017. december 28. 13:35
3'
Lassan teljesen átszövi az üzleti világot és mindennapjainkat a Dolgok Internete (IoT). Az okostechnológia még számottevőbb elterjedése szorosan kapcsolódik a folyamatban lévő 5G-fejlesztésekhez is.

Az ötödik generációs mobilhálózat segítségével rengeteg online kapcsolatra képes okoskészüléket tudunk majd menedzselni, bár a ma elérhető eszközök között is vannak olyanok, amelyek technikailag alkalmasak az IoT (Internet of Things) készülékek jelenlegi hálózaton belüli irányítására. 

Social Internet of Things

Korábban ahhoz, hogy online legyünk, számítógépre volt szükségünk. Az okostelefonok megjelenésével viszont már mobilinternetet használunk, a vezeték nélküli hálózatok kifejlesztése pedig lehetővé tette, hogy bármilyen kütyü képes legyen a világhálóra kapcsolódni.

Kínában már a lakosság fele telefonról internetezik

A BI Intelligence szerint míg tavaly 6,6 milliárd IoT-készüléket regisztráltak, 2021-re ez a szám már elérheti a 22,5 milliárdot. A következő néhány évben nemcsak aktív fejlődésről, hanem az életünk radikális megváltozásáról is beszélhetünk a technológia ilyen mértékű térhódításából adódóan. 

Szabványokra várva

Az 5G-hez kapcsolódó gyorsabb infrastruktúrafejlesztésnek egyelőre gátat szab az egységes sztenderdek hiánya, ennek megoldásán is dolgoznak a fejlesztők. Olyan megoldást keresnek, amelyben egy egyszerű okostelefon is a központi csatlakozóegysége lehet az IoT-megoldásoknak. 

Természetesen a kommunikáció lényegi eleme továbbra is az ember marad. Legtöbbször mi kezdeményezzük a rendszerben a gépek közti interakciót, vagyis részesei leszünk a kommunikációs folyamatnak, irányítjuk, kiadjuk vagy leokézzuk a parancsokat – így jön létre az új rendszer, a Social Internet of Things (SIoT).

Az 5G következő évtizedre jósolt megjelenésével és az okoskészülékek számának szinte elképzelhetetlen mértékű növekedésével az IoT-alapú együttműködéseket minőségileg is új szintre kell emelni, ehhez pedig elkerülhetetlen az egyes készülékek működési protokolljának kompatibilissá tétele. Csak így valósulhat meg köztük a zavartalan kommunikáció, amitől még használhatóbb funkciókkal rendelkeznek majd.

Egységesítésben a profit

A McKinsey kutatása már két éve arra hívta fel a figyelmet, hogy a különféle IoT-rendszerek összgazdasági értékének mintegy 40 százaléka abból ered, hogy képesek együttműködni egymás készülékeivel. A limitált kompatibilitás erősen csökkenti az ilyen rendszerek értékét és hasznosságát, ezáltal pedig az irántuk való keresletet.

Vagyis ahhoz, hogy az Internet of Things és az 5G nyújtotta lehetőségek teljes egészében kihasználhatók legyenek, a mai elkülönült rendszereknek meg kell tanulniuk együttműködni és információt cserélni. Ennek a feladatnak a megoldása azonban összetett, valamint sok pénzt és időt igényel. Ráadásul az érintetteknek – fejlesztőknek, disztribútoroknak, felhasználóknak – meg kell egyezniük a sztenderdek és protokollok szükséges minimális szintjéről, hasonlóan ahhoz, mint ahogy az a TCP/IP hálózati protokollok esetében történt. 

Kívülállók számára hihetetlennek tűnik mindaz, amire az IoT valamikor képessé válhat, pedig ez tényleg a holnap valósága, és könnyen lehet, hogy a jövőben például a tévénk fogja minden készülékünket irányítani, és a zsebünkben hordozzuk majd nemcsak az egész internetet, de a sokféle funkciójú eszközök komplett hálózatát is – vetítette előre az IoT Tech News összefoglalója.

A figyelmébe ajánljuk:

IT-zsenik és adattudósok kellenek a cégeknek

A technológia új korszaka új szaktudást is igényel. Kulcskérdés, hogy vajon miként találhatja meg cégvezetőként a megfelelő szakembereket, és hogyan alakíthatja át a vállalkozást szervezeti szinten IoT-kompatibilissé?

Vision 2030: úton a hálózatba kapcsolt világ felé

A Wipro Digital és a Forum for the Future jelentése szerint a megkérdezett üzleti döntéshozók 98%-a tisztában van azzal, hogy az IoT szerepe kulcsfontosságú a fenntartható jövő érdekében, mégis csupán feleannyian foglalkoznak aktívan a technológiával.

Újabb IoT-platform a piacon

Nyilvánosan is elérhetővé vált a Microsoft IoT Central platformja, amelyet a tavaszi hannoveri szakvásáron mutattak be először a nagyközönségnek.
Olvasson még a témában:

Ilyen lehet az 5G forradalma

Bár még nem létezik pontos definíció a mobilhálózatok következő generációjára, de már egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új technológiának.