Az 5G teheti még látványosabbá az IoT térhódítását

Kapcsolódó cikkek

Az 5G teheti még látványosabbá az IoT térhódítását

Az 5G teheti még látványosabbá az IoT térhódítását

gyártás

3 perc

Lassan teljesen átszövi az üzleti világot és mindennapjainkat a Dolgok Internete (IoT). Az okostechnológia még számottevőbb elterjedése szorosan kapcsolódik a folyamatban lévő 5G-fejlesztésekhez is.

Az ötödik generációs mobilhálózat segítségével rengeteg online kapcsolatra képes okoskészüléket tudunk majd menedzselni, bár a ma elérhető eszközök között is vannak olyanok, amelyek technikailag alkalmasak az IoT (Internet of Things) készülékek jelenlegi hálózaton belüli irányítására. 

Social Internet of Things

Korábban ahhoz, hogy online legyünk, számítógépre volt szükségünk. Az okostelefonok megjelenésével viszont már mobilinternetet használunk, a vezeték nélküli hálózatok kifejlesztése pedig lehetővé tette, hogy bármilyen kütyü képes legyen a világhálóra kapcsolódni.

Kínában már a lakosság fele telefonról internetezik

A BI Intelligence szerint míg tavaly 6,6 milliárd IoT-készüléket regisztráltak, 2021-re ez a szám már elérheti a 22,5 milliárdot. A következő néhány évben nemcsak aktív fejlődésről, hanem az életünk radikális megváltozásáról is beszélhetünk a technológia ilyen mértékű térhódításából adódóan. 

Szabványokra várva

Az 5G-hez kapcsolódó gyorsabb infrastruktúrafejlesztésnek egyelőre gátat szab az egységes sztenderdek hiánya, ennek megoldásán is dolgoznak a fejlesztők. Olyan megoldást keresnek, amelyben egy egyszerű okostelefon is a központi csatlakozóegysége lehet az IoT-megoldásoknak. 

Természetesen a kommunikáció lényegi eleme továbbra is az ember marad. Legtöbbször mi kezdeményezzük a rendszerben a gépek közti interakciót, vagyis részesei leszünk a kommunikációs folyamatnak, irányítjuk, kiadjuk vagy leokézzuk a parancsokat – így jön létre az új rendszer, a Social Internet of Things (SIoT).

Az 5G következő évtizedre jósolt megjelenésével és az okoskészülékek számának szinte elképzelhetetlen mértékű növekedésével az IoT-alapú együttműködéseket minőségileg is új szintre kell emelni, ehhez pedig elkerülhetetlen az egyes készülékek működési protokolljának kompatibilissá tétele. Csak így valósulhat meg köztük a zavartalan kommunikáció, amitől még használhatóbb funkciókkal rendelkeznek majd.

Egységesítésben a profit

A McKinsey kutatása már két éve arra hívta fel a figyelmet, hogy a különféle IoT-rendszerek összgazdasági értékének mintegy 40 százaléka abból ered, hogy képesek együttműködni egymás készülékeivel. A limitált kompatibilitás erősen csökkenti az ilyen rendszerek értékét és hasznosságát, ezáltal pedig az irántuk való keresletet.

Vagyis ahhoz, hogy az Internet of Things és az 5G nyújtotta lehetőségek teljes egészében kihasználhatók legyenek, a mai elkülönült rendszereknek meg kell tanulniuk együttműködni és információt cserélni. Ennek a feladatnak a megoldása azonban összetett, valamint sok pénzt és időt igényel. Ráadásul az érintetteknek – fejlesztőknek, disztribútoroknak, felhasználóknak – meg kell egyezniük a sztenderdek és protokollok szükséges minimális szintjéről, hasonlóan ahhoz, mint ahogy az a TCP/IP hálózati protokollok esetében történt. 

Kívülállók számára hihetetlennek tűnik mindaz, amire az IoT valamikor képessé válhat, pedig ez tényleg a holnap valósága, és könnyen lehet, hogy a jövőben például a tévénk fogja minden készülékünket irányítani, és a zsebünkben hordozzuk majd nemcsak az egész internetet, de a sokféle funkciójú eszközök komplett hálózatát is – vetítette előre az IoT Tech News összefoglalója.