Négy kulcstényező az okoseszközök sikeréhez

Négy kulcstényező az okoseszközök sikeréhez

Négy kulcstényező az okoseszközök sikeréhez

gyártás

3 perc

Tény, hogy a Dolgok Internetében rengeteg a lehetőség, de a nem megfelelő tervezéssel, a kompatibilitás és a biztonság hiányával akár mindent el is lehet rontani.

Ha valaki internetre csatlakoztatott eszközök gyártását tervezi, a meglévő platformok sokat segíthetnek, de ha valaki a nulláról indul és saját maga vág bele a fejlesztésbe, még bonyolultabb a helyzet. Íme, négy olyan fontos jellemző, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe venni a későbbi sikerhez.

Hasznosság

Az IoT-függés veszélyei

A tervezők ezt sok esetben alig-alig veszik figyelembe. Példának okáért mi értelme okostelefonnal irányítani a világítást, ha a villanykapcsoló is tökéletesen működik? Ugyanakkor egy online is ellenőrizhető gázóra már sokkal hasznosabb lehet, hiszen így a fogyasztás is könnyebben figyelemmel kísérhető.

Nem sok haszna van annak, ha minden elektronikai berendezést csak úgy gondolkodás nélkül felszerelünk WiFi-chipekkel, és sokszor ugyanez a helyzet az NFC esetén is (elég például a mobilfizetésre képes napszemüvegre gondolni), így ha valaki tényleg sikeres terméket szeretne megalkotni, mindenképpen kalkulálnia kell annak gyakorlati hasznával, használhatóságával is.

Biztonság

A mai világban az IoT-berendezések többsége biztonságosnak éppen nem mondható, a hackerek könnyedén botneteket hozhatnak létre a feltört eszközökből, amelyekkel akár a felhasználók okostelefonjai fölött is átvehetik az irányítást.

Mindezzel pedig a felhasználók is egyre inkább tisztában vannak, ez pedig akár is riaszthatja őket az ilyen készülékek megvásárlásától és használatától. Így ha valaki ki akar tűnni a tömegből, mindenképpen a megfelelő szintű védelmet kell garantálnia.

Egyszerűség

Sok okoskészülék túlságosan bonyolult, példának okáért egy intelligens villanykörtét sokszor hoszabb folyamat után lehet csak felkapcsolni, mint egy hagyományos izzót. Ezzel pedig a felhasználók nem szívesen bajlódnak, így maradnak az egyetlen gombnyomásra működő fényforrásoknál.

Az internetre csatlakoztatott berendezések sikerének egyik kulcsa tehát az, hogy valódi problémára nyújtsanak valódi megoldást, méghozzá úgy, hogy ez a megoldás a korábban rendelkezésre állóknál jóval egyszerűbb legyen. Mindez nyilvánvalónak tűnhet, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a fejlesztők mintha sok esetben egyszerűen megfeledkeznének erről. Érdemes tehát elsőként a problémára fókuszálni és csak utána belevágni a tervezésbe.

Univerzális használat

A legnagyobb problémát talán az jelenti  a Dolgok Internete esetén, hogy a többség a piaci versenyben próbál előnyre szert tenni, de nem a többiekénél színvonalasabb termékekkel, hanem egymással összeegyeztethetetlen szabványokkal. A legtöbb elérhető platform (az Apple HomeKit, az Amazon Alexa vagy a Google Home) már nagyon jól működik, de saját zárt ökoszisztémaként működnek, melyekhez külön gyártott, kompatibilis termékekre van szükség.

Hiába lehet például felszerelni a csatlakoztatott zárat bármilyen ajtóra, ha az nem kompatibilis a biztonsági kamerákkal vagy a világítással. Vagy hiába ad a felhasználó utasítást az ajtó bezárására, ha a zár nem képes „venni az adást”. Vásárlás előtt tehát mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az adott készülék kompatibilis a lehető legtöbb piaci szabvánnyal.

Fejlődni tehát még bőven van hová, de ha a fejlesztők olyan termékeket alkotnak meg, amelyek megfelelnek a fentieknek, tehát hasznosak, biztonságosak, egyszerűek és univerzálisak, akkor a siker várhatóan nem marad el.

Forrás: BCW