Nemzetközi összefogás az egységes szabványokért

Nemzetközi összefogás az egységes szabványokért

Nemzetközi összefogás az egységes szabványokért

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete egészen addig nem fog tudni kiteljesedni, míg az eszközök több különféle nyelven beszélnek. Egy új alapítvány ezt a szabványosítási problémát kívánja megoldani.

Az Open Connectivity Foundation (OCF) már elkezdte összegyűjteni az IoT (Internet of Things, Dolgok Interete) legnagyobb gyártóit (bár egyelőre még nem az összeset), hogy egyesítsék a termékeket egy nyílt kommunikációs platformon. A felvetés jogos: ha egy vásárlónak megtetszik egy intelligens biztonsági kamera, miért azzal kell kezdenie, hogy megbizonyosodik arról, tud-e „beszélni” a többi okoseszközével?

Az IoT-függés veszélyei

A tavalyi év során két nagyobb csoport összefonódásából jött létre az OCF, az Open Interconnected Consortium tagjai között tudhatta egyebek közt a Samsungot és az Intelt is, míg az AllSeen Alliance-nél olyan cégek gyűltek össze, mint a Qualcomm, a Microsoft, a Sony és az LG. Az egyesülésnek köszönhetően közel 300 cég dolgozik egy közös szabvány létrehozásán.

Az egyesület elnöke, Matt Perry, aki mellesleg a Microsoft alkalmazottja, úgy fogalmazott, hogy így lassan eltűnnek az akadályok, amelyek távol tarthatják a cégeket a csatlakozástól. Azonban még így is maradtak olyan óriásvállalatok, amelyek nem hajlandóak feladni saját szabványaikat: sem a Google, sem az Apple nem csatlakozott az összefogáshoz, ahogy az okosotthonok körében népszerű Zigbee sem. Az OCF vezetősége azonban abban reménykedik, hogy a közös nyílt forráskódú szabvány hosszú távon ezeket a nagyvállalatokat is meggyőzheti.

A szervezet egyelőre azon dolgozik, hogy átláthatóbbá és gyorsabbá tegyék a hitelesítési eljárást, valamint hogy egy olyan egységes logót alakítsanak ki, melyet a gyártók rányomhatnak a szabványt használó eszközeik csomagolására.

Természetesen hiába valósul meg egyelőre lassabban a közös kommunikációs nyelv a gépek között, ez nem jelenti azt, hogy az olyan okosotthon-vezérlők, mint például az Amazon Alexa, a Google Home vagy más virtuális személyi asszisztensek ne tudnának beszélni az okosotthonok készülékeivel. Egyfelől így is nagyon sok terméket fejlesztettek direkt ezekhez a rendszerekhez, másfelől a nagy gyártók beépíthetik vezérlőikbe az új „nyelv” használatát, hiszen a kommunikációs szabványnak elsősorban a perifériaeszközökön van jelentősége, és nem a vezérlőkön.

Forrás: Digital Trends