Nonstop segítség a kertészkedésben

Nonstop segítség a kertészkedésben

Nonstop segítség a kertészkedésben

gyártás

2 perc

Az irodai munka mellett jó kikapcsolódás lehet, ha szabadidejében növényeket gondoz, esetleg akár minimális mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt is megtermel. A hozzáértés hiányában az intelligens rendszerek is segíthetnek, hogy sikerrel járjon.

A nagyobb kertészetekben – például az Egyesült Államokban – már régóta használnak olyan rendszereket, amelyek a környezeti feltételeket ellenőrzik, azonban a technológia megfizethetővé válásával az innovatív szenzorok még szélesebb körben elérhetők. 

A különböző mérőeszközöket, szenzorokat hiába tudja megvásárolni egy hobbikertész is, ezek mégis csak különálló termékek, és a korábbi változatok nincsenek sem egymáshoz, sem az internethez csatlakoztatva. Ez az a probléma, amely a Swarm Technologies vezető fejlesztője szerint a leginkább megoldásra szorul.

Japánban robotok ültetik a salátát

A kertészeknek, termelőknek – akármilyen méretben is gazdálkodnak –, folyamatosan személyesen kell ellenőrizniük, hogy minden rendben megy-e a növényekkel. Mindennap, ha esik, ha fúj, ha süt a nap, a kertészeknek meg kell tenni a napi rutinköröket, mert egy elhanyagolt nap akár egy év munkáját is kárba viheti. Az M2M-re és IoT-re épülő okostechnológia azonban időt és munkát spórolhat meg, hiszen a folyamatos ellenőrzéseket távolról is biztosítja, emellett figyelmeztet a szükséges lépésekre is.

Például a Swarm Technologies SmartBee rendszere kiszámítja, hogy mikor, melyik palántára, mennyi időt kell fordítani, és a szükséges feltételek szerint javasolja az ültetvények elhelyezését. Ennek alapja egy Bluetooth-alapú adatközpont, amely a növények növekedési üteme mellett további fontos adatokat is rögzít: feljegyzi a hőmérsékletet, páratartalmat, a talaj nedvesség-, pH- és tápanyagszintjét. A mérések weben keresztül tableten vagy okostelefonon követhetőek.

Egy másik hasonló program a GroBot Evolution: ez szintén internetkapcsolat segítségével összegzi a különböző szenzorok méréseit. A tápanyagok hatásfokának mérése mellett a program a fényerő, a szellőztetőrendszer és a kamerák képadatait is feldolgozza és kiértékeli.

A fejlesztésekben közös, hogy a szerteágazó információhalmazból komplex képet, kiértékeléseket készítenek a felhasználóknak. A modern technológia tehát nemcsak az adatrögzítésben kínál segítséget, hanem akár a gyors reagálást is biztosítja. 

Forrás: Connected World