Növelhetik a gépidőt az új gyártásdiagnosztikai módszerek

Kapcsolódó cikkek

Növelhetik a gépidőt az új gyártásdiagnosztikai módszerek

Növelhetik a gépidőt az új gyártásdiagnosztikai módszerek

gyártás

3 perc

A gyártókra nehezedő nyomás, hogy növeljék gépeik hasznos működési idejét, az élelmiszer- és italgyártókat sem kíméli. Az ellátási lánccal kapcsolatos problémák, az egyre szigorodó szabályozások, valamint a költségek csökkentésére és a hatékonyság növelésére irányuló erőfeszítések következtében egyre nő az érdeklődés a működést korszerűsítő új technológiák iránt.

A gyártók már a pandémia előtt is számos ipari IoT (IIoT) fejlesztést alkalmaztak a működési idő növelésére.

A gépek karbantartásáért és megbízhatóságáért felelős szakemberek korábban is kísérleteztek a különféle csatlakoztatott szenzorokkal, műszerekkel, szoftverekkel és eszközökkel, hogy lehetővé tegyék a távolról végezhető állapotkövetést. Az elmúlt két év azonban felgyorsította a technológia beépülését.

A járványidőszak csúcsán a karbantartást végző csapatoknak csaknem 60 százaléka nagyon minimalizált létszámmal volt csak jelen a gyártási helyszíneken, emelte ki a washingtoni Fluke Reliability tanulmánya. Ahogy a dolgozók nagy része távmunkára állt át, a karbantartók azt tapasztalták, hogy egyes cégeknél nincsenek meg a megfelelő csatlakoztatott eszközeik arra, hogy a gépeket és készülékeket „csúcsformában” tartsák.

A prediktív karbantartás bevezetésével azonban számos élelmiszeripari cég ismerte fel a távoli állapotfelmérés előnyeit. 

A növekvő érdeklődés közepette az erre alkalmas szenzorok – például azok, amelyek a rezonanciát figyelik –, az IIoT-eszközökkel foglalkozók érdeklődésének középpontjába kerültek.

A rezgésérzékelők telepítése viszonylag könnyű, minimális kiadás mellett pontos adatokat szolgáltatnak, ráadásul működésük a karbantartásban régóta ismert koncepciókon alapul.

Növelik a megbízhatóságot

Bár a fejlett ipari internetes szenzorok mögötti technológia új, a gondolat, hogy a vibráció monitorozása alkalmas a megbízhatóság növelésére, már régi: elég csak a sztetoszkópra vagy a kézi rezgésmérőkre gondolni.

A szakemberek előtt régóta ismert, hogy a rendellenes rezgések a közelgő géphibák első jelei között lehetnek. A forgó részek vibrációjában bekövetkező változás nemegyszer olyan gyakori hibákhoz társul, mint a helytelenül illesztett, túl lazára hagyott, kopott vagy kiegyensúlyozatlan szerelvények.

Ha nem ellenőrzik, akkor a gépek abnormális rezonálása működési problémákat vagy komoly károsodást okozhat az élelmiszer- és italgyártásban használt gépekben is – akár a hajtást végző motorokban, akár a hajtott részekben.

A korábban alkalmazott kézi mérőkkel ugyanakkor nem volt egyszerű időben felismerni az apró rezgésváltozásokat. Ebben segíthetnek a vezeték nélküli IoT érzékelők: a folyamatosan érkező adatok révén jobban látszik, mikor van szükség beavatkozásra.

A szenzorok folyamatosan figyelik a rezgést

A gépekre erősített szenzorok az alkalmazás helyén generálnak jeleket, majd a valós idejű adatokat különböző hálózatokon keresztül elküldik egy eszközkezelő szoftverre, aminek segítségével a karbantartók megvizsgálhatják a trendeket és elemezhetik az adatokat.

A szoftver az érzékelők kapacitásától függően megtalálhatja, elemezheti vagy akár diagnosztizálhatja is a gép hibáit. Ezen kívül monitorozható vele a forgó alkatrészek állapota; a kompresszorok, pumpák, gépszíjak, váltókapcsolók, tengelyek, csapágyak vagy a mechanikai rendszer más elemei.

A rezgésérzékelésnek jelenleg két elterjedt megközelítését használják: a magas szintű szűrést és a mélyebb adatelemzést. Ez utóbbinál az analízist végző szenzorok a nagyfelbontású adatokat kibocsátó kritikus gépeket monitorozzák és lehetővé teszik, hogy a karbantartók elvégezzék a leggyakoribb hibákkal kapcsolatos diagnosztikát.

A vibráció szűrésére kifejlesztett szenzorok viszont jobban skálázhatók és kevés tanításra van szükségük, így mutatják meg az eszközök állapotát; olyan alapvető státuszokat, mint hogy az például jól vagy rosszul működik.

Mindkét változatra igaz, hogy amennyiben az érzékelők az előre meghatározott kereteknél nagyobb eltérés találnak, erről automatikusan értesítik a szervizcsapatot, akik aztán eldöntik, szükség van-e beavatkozásra. A vezeték nélküli érzékelők egy része képes arra is, hogy az értesítést akár egy karbantartó szoftvernek, például egy számítógépes karbantartásmenedzsment rendszernek (computerized maintenance management system, CMMS) is elküldje, amelyben aztán az adatok a napi működésbe illeszthetők.

Forrás: