Odavan az új kütyükért? Ezekről ne maradjon le

Odavan az új kütyükért? Ezekről ne maradjon le

Odavan az új kütyükért? Ezekről ne maradjon le

gyártás

4 perc

Kiterjesztett valóságra épülő holografikus szemüvegek, emberi szerveket nyomtató 3 dimenziós készülékek és ivóvizet előállító hirdetőtáblák - mindez már nem a távoli jövő zenéje.

Néhány év múlva talán már nosztalgiával gondolunk azokra az időkre, amikor még egy tévé képernyőjén néztünk filmeket, vagy kézzel húztuk be a függönyt a hálószobában. Szerencsére ugyanis egy technológiai forradalom kellős közepén járunk, az egymással összekapcsolt készülékek alapvetően változtatják meg az emberek mindennapi életét. A nanotechnológiának, illetve a nanorészecskéknek köszönhetően hamarosan a felhasználók felállíthatják saját orvosi diagnózisukat, a gépek képesek lesznek önmagukat felépíteni, miközben virtuális valóságra épülő fejpántok helyettesíthetik a televíziókat.

Ezek az innovatív kütyük azonban nem csupán azt a célt szolgálják, hogy a már egyébként is tehetős fejlesztő vállalatok még több hasznot húzzanak belőlük. A gépek közötti kommunikációra épülő eszközök gyártóinak alapvető célja, hogy egyszerűbbé, könnyebbé, és élménydúsabbá tegyék a fogyasztók mindennapjait. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 olyan intelligens készüléket, amelyek gyökeres változást hozhatnak a felhasználók életében a következő évek során.

Microsoft HoloLens

Egészen mostanáig a hologramok, és a hologramos vetítés lehetősége még csupán egy volt a tudományos-fantasztikus elképzelések hosszú sorában, amire leginkább csak a Vasember című filmben láthattunk példát. A Microsoft azonban abban reménykedik, hogy megváltoztathatja ezt a helyzetet; ennek jegyében rántotta le a leplet az idei év januárjában a Microsoft HoloLens névre keresztelt intelligens szemüvegekről.

A felhasználók a viselhető kiegészítők segítségével képesek lesznek arra, hogy saját maguk tervezzenek meg és lépjenek kapcsolatba az általuk felépített vagy digitálisan kivetített hologramokkal. Hogyha a fogyasztó szívéhez különösen hozzánőtt egy általa megálmodott holografikus tárgy, akkor az ötletét átültetheti a digitális világból a való életbe a HoloStudio 3 dimenziós nyomtatókészülékei segítségével. Sok más egyéb funkció mellett a HoloLens szemüvegeket felöltve a felhasználók virtuális utazásokat tehetnek és gyakorlatilag a világ bármelyik pontjára ellátogathatnak – legyen szó akár egy másik országban élő barátjuk új lakásáról, vagy a Mars Rover marsterepjárók által a földönkívüli életről rögzített felvételeiről.

Myo Gesture Control Armband

A Myo alapvetően egy nyolc darab, izommozgásokat felmérő modullal ellátott karpánt, melyet az alkar legszélesebb pontján kell rögzíteni. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a viselőjük az izmai mozgatásával Bluetooth kapcsolaton keresztül irányítsa elektromos készülékeit. A karperec az adatokat a Myo Connect névre keresztelt okostelefonos alkalmazásnak továbbítja, mely ezután közvetíti azokat annak a berendezésnek, amelyet szabályozni szeretne.

A tesztelők a cég bemutatótermében vetették próba alá az új terméket; egyebek között ezzel vezérelték a videót és állították be a hangerőt a számítógépen. Az eszköz segítségével továbbá ügyesen elnavigálták az Orbotix Ollie guruló robotot, ráadásul még a Race the Sun nevű, komoly függőséget okozó repülős videojátékot is tudták irányítani. A fejlesztő vállalat közlése szerint az intelligens viselhető kiegészítő a Windows és a Mac OS rendszereivel fog működni, hamarosan azonban az iOS és Android operációs rendszerrel futó okostelefonokról is elérhető lesz.

Meta Augmented Reality

Google Glass: a hibernált álom >>A Meta egy olyan okosszemüveget mutatott be, amely új szintre emeli a kiterjesztett valóságot. A leginkább egy divatos napszemüvegre hasonlító kiegészítő két kijelzőt is kapott, amelyek a Google Glass-nál tizenötször nagyobb képterületet kínálnak, látószögük 40 fokos. A Meta lencséi által rejtett kijelzők egyenként 1280 x 720 pixeles felbontást tesznek lehetővé és 3D támogatással is rendelkeznek. A szemüvegkeret a lencsék mellett egyéb összetevőket is magában foglal: találunk rajta normál és mélységérzékelős kamerákat, egy kilenctengelyes mozgásérzékelő szenzort, sőt a kínálatból nem hiányzik a térhangzást biztosító audio rendszer sem.

A Meta okosszemüvegeket tervező vállalkozás 2013-ban indította el közösségi finanszírozási kampányát a Kickstarteren, és végül összesen 2 millió dollárt sikerült összeszedniük, hogy a gyakorlatba is átültethessék az elképzelésüket. A startup cég az idei év januárjában azt is bejelentette, hogy egy újabb 23 millió dolláros tőkeinjekcióhoz jutottak kockázati befektetők révén. Ennek köszönhetően ma már több mint 1500 vállalkozás – köztük olyan nagyágyúk, mint az Arup, a Salesforce vagy a SimX – dolgozik azon, hogy megtervezze saját, kiterjesztett valóságra épülő alkalmazását a cég szoftver fejlesztői platformján.

3D bioprinting nyomtatók

3D-nyomtatóval készült művégtagot kapott egy kisfiú >>Azt már eddig is jól tudtuk, hogy a 3 dimenziós nyomtatási technológia sokkal többről szólhat, minthogy az ember csupán furcsa kinézetű műanyag eszközöket gyártson vele. Biomérnökök egy lelkes csapatának köszönhetően ennek most a gyakorlati példáját is láthatjuk, a kutatók ugyanis bebizonyították, hogy a 3D berendezések képesek arra, hogy emberi szövetet állítsanak elő. Az úgynevezett bioprinting készülékek lehetővé teszik, hogy élő szövetek felhasználásával ereket, porcokat és belső szerveket hozzanak létre. Ez hozzájárulhat az életmentő műtétek sikeréhez, illetve jelentősen lerövidítheti azt az időt, amíg egy betegnek transzplantációra kell várakoznia.

Ivóvizet előállító hirdetőtáblák

Úgy tűnik, hogy 2013-ban legalább akkora szükség volt az ötletes kültéri reklámokra, mint egy pohár vízre. Ennek jegyében helyeztek el a perui Luma városában a Perui Mérnöki és Technológiai Egyetem, illetve a MayoDraftFCB reklámügynökség által közösen megtervezett intelligens hirdetőtáblákat. A kijelzők öt szűrőberendezés segítségével naponta megközelítőleg 100 liter ivóvizet állítanak elő a levegő rendkívül magas páratartalmának köszönhetően. Az intelligens hirdetőtáblák kihelyezése már csak azért is rendkívüli jelentőségű, mert Peru legnagyobb városában nagyjából 1,2 millió háztartásban egyáltalán nem található folyóvíz.

Forrás: WT Vox