Okos üzlet: 5 dolog, amire érdemes figyelni

Okos üzlet: 5 dolog, amire érdemes figyelni

Okos üzlet: 5 dolog, amire érdemes figyelni

gyártás

3 perc

A világon körülbelül tízmilliárd olyan eszköz van, amely használja az internetet. Okostelefonok, autók, a hordható kütyük, és a lista még folytatódik. Szakértők azzal számolnak, hogy 2050-re megtízszereződik az ilyen eszközök száma. Ez idáig szép és jó, csakhogy az IBM nemrég készült felmérésből az derült ki, hogy több megoldandó probléma is áll a Dolgok Internetének (Internet of Things) terjedése előtt.

1. Az ár

Persze, a pénz itt is közrejátszik. Ahhoz, hogy az IoT-megoldások igazán széles körben elterjedjenek, sokkal olcsóbbá kell válniuk. Egész pontosan annyira, hogy az eddigi „buta” eszközöket legfeljebb némi ráfizetéssel le lehessen cserélni. Az okoskütyükre jellemző, hogy sokkal ritkábban hibásodnak meg, így kevesebbet kell költeni a javításukra.

2. Bizalom

Nem hagyható ki az internet és a hálózatok iránti bizalom fontossága sem. Az elmúlt évek kémbotrányai és internetes feltörései természetesen nem sokat segítenek, de a trendeket nézve az összekapcsolható (connected) eszközök száma megállíthatatlanul emelkedik, a gyártók, szolgáltatók pedig érthetően nagy hangsúlyt fektetnek a biztonsági fejlesztésekbe.

Az egyik M2M Zóna által megkérdezett szakértő szerint az adatvédelemnél mindig azt is mérlegelni kell, hogy mennyire fontos nekünk az adott gépen, berendezésen lévő információ. Ez alapján valószínűleg az otthoni okoskávéfőző nem igényel olyan mértékű védelmet, mint a vállalati szerverek vagy az irodai riasztórendszer.

3. Hosszantartó kütyü – boldogabb ügyfél

Számítógépet átlagosan 4-5 évente, míg okostelefont 1-2 évente cserélünk – legalábbis az IBM felmérése alapján. Szerintük az IoT felfutásához szükség van arra is, hogy olyan magas minőségű eszközöket gyártsanak, amelyek sokáig működnek.

4. Hasznosság

Az odáig rendben van, hogy minden összeköttetésben áll egymással, de az ilyen eszközöknek is muszáj valami pluszt nyújtaniuk. Ha már okos a kenyérpirító, akkor az a minimum, hogy életük legjobb pirítósát készíti.

5. Tegye pénzzé!

Vannak olyan cégek, amelyek kevesebb pénzt tudnak kivenni a technológiából, mint azt előzetesen várták. Szakértők szerint ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy túlbecsülték a technológiában rejlő pénzt, másrészt türelmetlenek a megtérülési idővel kapcsolatban. A másik oldalon viszont számos olyan M2M- és IoT-fejlesztés van, amely kimutathatóan növeli a hatékonyságot, és csökkenti a költségeket. De a piacban rejlő lehetőségekre utal az is, hogy a kisebb-nagyobb vállalatok és startupok is sorra mutatják be az okosabbnál okosabb innovációkat.

Forrás: QZ.com