Okosgyárak: új időszámítás az iparban

Kapcsolódó cikkek

Okosgyárak: új időszámítás az iparban

Okosgyárak: új időszámítás az iparban

gyártás

3 perc

Egy globális elemzés új perspektívákat mutat be a koronavírus miatt jelentősen átalakult piaci lehetőségeket és kihívásokat is szem előtt tartva.

A Global Industry Analysts (GIA) ’Smart Factory - Global Market Trajectory & Analytics’ című jelentése számos ipari cégóriást és nemzetközi nagyvállalatot vizsgált.

A tanulmány minden jelentősebb ipari szegmensre kitért. Legyen szó különféle vezérlőberendezésekről vagy szoftverekről, autó-, olaj- vagy gáziparról, repülőgépgyártásról, elektronikáról, különféle ipari berendezésekről vagy a végfelhasználóknak szánt megoldásokról. A földrajzi lefedettség pedig az Egyesült Államoktól kezdve Japánon át Európáig és az ázsiai, csendes-óceáni térségig összegzi a globális trendeket.

Mit tud a felokosított üzem?

Az intelligens gyár voltaképpen egy olyan koncepció, amelyben az egymástól eltérő, hagyományos gyártási folyamatok összekapcsolódnak az „okos” adatok előállításával.

Ebben a gyártási modellben az önállóan működő üzemek képesek kommunikálni más telephelyekkel, valamint megkönnyítik a meglévő ipari infrastrukturális létesítmények integrálását a többi között a dolgok internetéhez és a felhőalapú informatikához.

A globális piac növekedését várhatóan az automatizálási rendszerekbe történő növekvő befektetések és a gyártástechnológia fejlődése fogja majd ösztönözni. Ezzel növelhető az általános hatékonyság és a termelékenység.

Az ipari robotok, az IoT-alapú megoldások és a világhálóra csatlakoztatott készülékek a többi között nagyobb átláthatóságot, valós idejű adatelemzést és a gépek prediktív karbantartását teszik lehetővé.

Az automatizált platformok iránti növekvő kereslet pedig várhatóan elősegíti a gyártás fellendülését a többi között az autóipar, a vegyipar vagy az orvostechnikai eszközök területén.

A koronavírus-világjárvánnyal még inkább kritikus tényezővé vált a munkavállalók biztonságának biztosítása és a saját működés fenntartása. Az esetleges fertőzés kockázatának csökkentésére jól használhatók a különféle, gépi látással vezérelt, fertőtlenítő robotok

A jövőbeni várható bizonytalanságok pedig még inkább arra ösztönzi majd a gyárakat, hogy különféle automatizált- és robotizált megoldásokat vezessenek be a megfelelő védelem biztosítása érdekében.

A trendeket jól mutatja, hogy az okosgyárak piaca tavaly 140,4 milliárd dollár körüli értéken mozgott, 2026-ra pedig az elérheti a 214,2 milliárd dolláros szintet is. Ez 7,4%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent.

Az Egyesült Államok piaci nagyságát az idei évre vetítve 28,2 milliárd dollárra becsülik. Kína pedig – mint a világ második legnagyobb gazdasága – 2026-ra várhatóan eléri majd a 43,2 milliárd dolláros piaci méretet, ami 8,6%-os CAGR-t jelent.

A figyelemre méltó földrajzi területek közé tartozik még Japán és Kanada a maga 6,2%-os, illetve 5%-os éves növekedési rátájával. Németország esetén pedig ez az érték az előrejelzések szerint 7,9% lesz.

A piacot az intelligens ellátási lánc és a gyártási technológiák növekvő elterjedése miatt több iparágban is Észak-Amerika uralja, de gyakorlatilag a teljes régióra jellemző a robotizált és automatizált rendszerek felé történő elmozdulás.

Ezzel növelhető a termelési és raktározási egységek termelékenysége és hatékonysága. Ezenkívül a vezető autóipari vállalatok is alkalmazzák a különféle automatizálási technológiákat a gyártási ciklusok felgyorsítása és a költségcsökkentés érdekében.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben szintén egyre inkább jellemző az intelligens technológiákba történő befektetés. A regionális piacot várhatóan erőteljesen ösztönözni fogja a kínai gyártók 2020-as 127,5 milliárd dolláros becsült piaci nagysága.

A különféle mérőeszközök területe mindenképpen kiemelt szegmensnek számít a maga 2026-ra prognosztizált 38,3 milliárd dolláros várható értékével. A legjelentősebb szereplő ebben a szektorban az USA, Kanada, Japán, Kína és Európa, a becsült CAGR 6%. Ezen regionális piacok együttes értéke 20,1 milliárd dollár volt 2020-ban, 2026 végére azonban várhatóan elérik majd a 30,2 milliárd dolláros méretet.

Kína továbbra is a leggyorsabban növekszik ebben a regionális piaccsoportban. Az ázsiai-csendes-óceáni piac vezető szereplői pedig Ausztrália, India és Dél-Korea lesznek. A kapcsolódó piac nagysága pedig az előrejelzések szerint 2026-ig eléri majd a 7,1 milliárd dollárt.

Forrás: