Okosotthon az Apple-től: nehéz bekerülni a klubba

Okosotthon az Apple-től: nehéz bekerülni a klubba

Okosotthon az Apple-től: nehéz bekerülni a klubba

gyártás

2 perc

A piacon elérhető más okosotthon-vezérlőkkel ellentétben az Apple HomeKit jóval szigorúbb elvárásokat támaszt a gyártók felé, így sokkal nehezebb bekerülni a termékcsaládba. Vajon mi a fontosabb, a nagyobb eszközbázis vagy a nagyobb biztonság?

Már többször foglalkoztunk az M2M Zóna oldalán a nagyobb okosotthon-vezérlőkkel, mint például a Google Home vagy az Amazon Echo, de ezek között említhető a nyílt forráskódú és ingyenesen elérhető IFTTT is. Természetesen nem lehet kihagyni a felsorolásból az Apple saját megoldását sem, így most körüljárjuk, hogy miben különbözik a HomeKit a többi rendszertől.

Exkluzív társaság

Az idei CES-en sorra bukkantak fel az olyan hírek, hogy az egyes gyártók termékei kompatibilisek lettek az Amazon Alexa virtuális személyi asszisztensével. A kereskedőóriás ugyanis sorra köti a partnerszerződéseket a nagy gyártókkal, így egyre több és több terméket képes vezérelni okoshangszórója.

Ehhez képest az Apple HomeKit sokkal kevesebb terméket tud felmutatni a kompatibilis eszközök listáján. Mindez a rendkívül szigorú szabályozásukra vezethető vissza. Itt nemcsak az olyan előírt vagy behatárolt paraméterekre kell gondolni, mint az anyagminőség vagy a szoftverfejlesztés dizájnja, hanem komoly biztonsági előírásokra is.

Tekintve, hogy tavaly hackerek egy csoportja okoseszközök ezreit törték fel világszerte, hogy azokat botnetbe rendezve nagy szerverparkokat támadjanak meg, logikus lépés a kiemelt óvatosság. Az okoseszközök biztonsága kulcsfontosságú kérdés lehet az elkövetkezendő években, és az Apple úgy tűnik, ezt tartja fontosabb szempontnak a nagyobb eszközparkkal szemben.

Kényelmesebb irányítás

Az iOS 10-zel együtt megjelent az okosotthont távolról is vezérelni képes Home alkalmazás, melynek segítségével az összes csatlakoztatott eszközt egyetlen helyről lehet irányítani. Sőt, ezen felül arra is lehetősége nyílik a felhasználóknak, hogy az egyes berendezéseket külön szobákhoz rendeljék, illetve komplex parancssorokat (utasítások sorozatát, úgynevezett, „scene”-eket) állítsanak össze. Például olyanokat, hogyha a tulajdonos elmegy otthonról, akkor a rendszer kapcsolja le az összes lámpát, vegye le a fűtést és zárja be az ajtót.

Természetesen az a kijelentés, hogy kevés eszközzel kompatibilis a HomeKit-tel, nem jelenti azt, hogy nem képes az okosotthon legtöbb alapvető funkcióját ellátni. Az Apple hitelesítette egyebek közt a Philips Hue okosizzókat, az August okoszárakat, a Honeywell és az Ecobee termosztátokat, de a gyártó saját termékein túl elérhető a rendszerben többfajta okoskonnektor, valamint beltéri és kültéri szenzorok, sőt még okosriasztó is.

A nyílt platformokkal szembeni szűkebb termékpaletta tehát még mindig hagy választási lehetőséget a felhasználóknak, csak épp jóval kevesebbet, mint a konkurens fejlesztések esetében. Akiknek azonban a kiemelt biztonság fontosabb, mint hogy bármilyen okoseszközt csatlakoztatni tudjanak a hálózatukra, vagy a márkahűség miatt csak az Apple termékeire esküsznek, azok minden bizonnyal a magasabb ár ellenére is szívesebben választják a HomeKit drágább megoldásait, mint a többi elérhető smart home fejlesztést.

Forrás: TechHive