Okosotthonok: közeleg az adatforradalom?

Okosotthonok: közeleg az adatforradalom?

Okosotthonok: közeleg az adatforradalom?

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete lehetővé teszi, hogy különféle csatlakoztatott készülékek maguk generálják saját adataikat. A háztartási berendezések gyártóinak és a technológiai vállalatoknak nagy terveik vannak az otthonokat illetően.

A Nest vagy a Hive termosztátjától kezdve az intelligens hűtőkön és okostévéken át a csatlakoztatott mosógépekig sok minden megkönnyítheti a jövőben az emberek mindennapi életét. Mindez nem csupán azt jelenti, hogy a gépek például bevásárolnak az emberek helyett, hanem az IoT (Internet of Things) új üzleti lehetőségeket is megalapozhat.

A Cognizant és az Economist Intelligence Unit tanulmánya szerint a cégek 40%-a kíván élni az „okos” lehetőségekkel az ügyfélszolgálatok automatizálásánál, 46% pedig már eleve használ olyan intelligens megoldásokat, melyekkel informálódhat a felhasználók szokásairól.

Személyre szabott ajánlatok

A háztartásokról, egyéni felhasználókról gyűjtött adatok hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban, melyből a vállalkozások is sokat profitálhatnak. Értékesítési és marketing szempontból ez mindenképpen előny, legyen szó termékfejlesztési, garanciális vagy biztosításhoz kapcsolódó kérdésekről.

A Roland Berger tanácsadó cég márciusban publikált jelentése szerint a Dolgok Internete révén begyűjtött adatok sokkal inkább személyre szabott ajánlatok kidolgozását teszik lehetővé a biztosítási ágazatban.

A vállalat egyik szakértője szerint a biztosítótársaságok ezeket az adatokat megelőzési céllal használhatják fel és ezzel elkerülhetik az esetleges kárkifizetéseket. Az már persze más téma, hogy az ügyfelek közül ki, hogyan járul hozzá a különféle megkeresésekhez.

Kockázatok és mellékhatások

A Legal & General biztosító alkuszi ágazatának igazgatója elismeri ennek a fajta személyre szabottságnak az előnyeit, ugyanakkor úgy véli, mindez azt is eredményezheti, hogy egyre kevesebben képesek majd megfizetni a teljes körű védelmet. Ez pedig piaci rés kialakulásához vezethet. Az is kérdéses, hogy az otthonokban, irodákban és a gépjárművekben található szenzorok és kamerák nem elemzik-e majd „túl” az adatokat.

A Moor Insights and Strategy elemzőcég IoT-részlegének elnöke szerint sajnos számolni kell a mért eredményekkel, információkkal történő visszaélés lehetőségével is, így a fogyasztóknak érdemes óvatosnak lenniük az olyan cégek esetén, ahol nem egyértelműek az adatvédelmi irányelvek.

Forrás: The Guardien